Objavljeno: ned, 06. jan, 2013.

Cetinje: Kućna atmosfera

CETINJE – Januarska slavlja tek su počela ali se to u gradu pod Lovćenom slabo osjeća. Kako preživjeti januar, „najduži mjesec u godini“, odavno nije pitanje koje muči Cetinjane. Građani prijestonice, bar veliki broj njih, biju bitku kako da prežive svaki mjesec u godini.

cetinje 1 januar 300x225 Cetinje: Kućna atmosferaDoček Nove godine prošao je bez velike pompe, kupovina i slavlja. Atmosfera – kućna. Slijede troškovi za koje će se građani prijestonice ipak malo više ispružiti – Božić i slave.

Za Božić i slavu

„Za Božić i slavu se ne smije štedjeti, a za ostalo kako bude“ – smatraju oni stariji Cetinjani.

Petak je na Cetinju tradicionalno pazarni dan. A na pijaci nema čega nema. Od mliječnih proizvoda, preko suvog mesa do ribe. Samo para nema. Oni koji kupuju uglavnom vade „krupne“ novčanice, ostavljene baš za pripremu božićne trpeze. „Ovo smo krili i od samih sebe. Valja se da na Božić bude puna trpeza“ – rekla nam je starija sugrađanka, dodajući kako se nada da će do penzije „izdržati“ sa onim što ostane. „Struju sam platio, u sušnici ima mesa, za ostalo ćemo lako. Samo da duvan ne poskupi“ – kaže jedan penzioner koji je „na pjacu“ izašao čisto da se prošeta.

„Crkavica“

- Ja još uvijek tražim recept kako preživjeti januar, a da ne uđem u baš veliki minus. Dok ga ne nađem primjenjujem provjerenu taktiku – za doček Nove godine, ostao sam kući, i tako uštedio makar „crkavicu“ da se nađe u januaru – rekao nam je Davor Dragojević.

Stela Martinović ima ipak drugačiju taktiku. „Za preživljavanje januara pripremam se unaprijed. Planiram, raspoređujem, kupujem unaprijed ponešto. U januaru Martinovići slave Svetog Jovana, pa osim radosti imamo i troškove. U svakom slučaju razmišljam unaprijed“.

Siniša Gazivoda sa druge strane smatra da ne treba mnogo brinuti. „Svi koji u vrijeme tranzicije razmišljaju „kako će sjutra“, najčešće zbog previše brige i ne dočekaju to „sjutra“.

J.Đ.

 

Najnovije u rubrici