Objavljeno: sri, 23. jan, 2013.

Zoran Janković (1): Koncesija za vodu biće oduzeta fabrici iz Šavnika

Tokom 2011. zbog nepoštovanja koncesionih obaveza u oblasti flaširanja vode raskinuta četiri ugovora o koncesiji. Deset koncesionara koji su u fazi projektovanja probili su sve rokove za realizaciju obaveza

PišeIrena Kovačević

PODGORICA – Od sedam fabrika za flaširanje vode u Crnoj Gori jedna ne poštuje koncesioni ugovor i Uprava za vodu sprovodi proceduru oduzimanja te koncesije. Riječ je o fabrici „Sports man first production“, koja je flaširala vodu sa izvorišta u Gornjoj Bukovici kod Šavnika, a nije imala proizvodnju tokom 2011. i 2012. godine.

Šest fabrika – „Aqua Monta“ „Water Group“, „Gorska“ i „Aqua Bianca“, koje koriste izvorišta na području Kolašina, zatim „Eko Per“ iz Šavnika i „Božja voda“ sa Cetinja, proizvele su u 2011. godini oko 16,3 miliona litara, od čega je na domaćem tržištu plasirano 14,7 miliona litara, a izvezeno 1,4 miliona litara.

Otežan plasman

Savnik Bukovica 1610 2010 Dobrilo Malidzan18 u 235x300 Zoran Janković (1): Koncesija za vodu biće oduzeta fabrici iz Šavnika  Direktor Uprave za vode Zoran Janković u razgovoru za Pobjedu kaže da navedenih šest fabrika ne proizvode vodu u kapacitetima koji su predviđeni koncesionim ugovorima.

- Razlozi nepoštovanja ugovorene proizvodnje razlikuju se kod ovih fabrika, ali u osnovi je nemogućnost realizacije većih količina vode na domaćem, a posebno inostranom tržištu – kaže Janković.

Na tržištu Crne Gore srijeću se, kako kaže, sa oštrom konkurencijom velikog broja proizvođača vode iz uvoza, kao i njene vezane prodaje vode sa nekim drugim atraktivnim proizvodima.

- Na stranom otežano nastupaju zbog brojnih barijera koje potencijalni uvoznici u Crnu Goru nameću crnogorskim proizvođačima, svjesni da ih teže mogu ispuniti. Za izvoz naše vode, recimo, u Srbiju ne priznaju se analize crnogorskih laboratorija, čime se poskupljuje cijena našeg proizvoda prilikom izvoza – navodi Janković primjer barijere.

On smatra da bi distributeri prehrambenih artikala u Crnoj Gori trebalo da pomognu plasman crnogorske vode na domaćem tržištu.

Janković precizira da šest fabrika proizvode otprilike jednu petinu od instalisanih kapaciteta, te da bi u punom kapacitetu zadovoljavale potrebe domaćeg tržišta.

Teško do fabrike

Pored postojećih fabrika, još deset koncesionara su u proceduri za dobijanje akata neophodnih za rad. Jedan od njih je izgradio fabriku, ali ima problema statusne prirode. Ostale su duže, nego što propisi nalažu, još u fazi projektovanja.

Tokom 2011. godine zbog nepoštovanja koncesionih obaveza u oblasti flaširanja vode Uprava je raskinula i četiri ugovora, dodajući da su i sami koncesionari bili svjesni da ih ne mogu realizovati.

- U jednom vremenskom periodu je bilo aktuelno traženje koncesija na vode, jer se smatralo da je samo bogatstvo vodoizvorištima i kvalitet vode dovoljan preduslov za ostvarivanje profita. Pokazalo se da je flaširana voda izuzetno komercijalni proizvod koji zahtijeva marketinški pristup od samog starta. Ljudi su dobili koncesije, potrošili ogroman novac na složene i skupe procedure, a nijesu uspjeli da pronađu investitora. Pojedini su i sami postali svjesni da trošak ne treba da povećavaju, pa su odustali – objašnjava Janković.

On kaže da postaje jasnije da je gotovo nemoguće u zakonskom roku od dvije godine od dobijanja koncesije da se pronađe investitor, napravi projektna dokumentacija i izgradi fabrika.

Dileme

- Procijenili smo da pojedinim koncesionarima koji su u proceduri treba da produžimo rok, što nam zakon omogućava. Ni nakon produženja vremenskog roka koncesionari nijesu bili u mogućnosti da izgrade fabriku i počnu sa radom. Sada smo došli u situaciju da im trebamo oduzeti koncesiju. Za koncesije na državnom zemljištu koje se ne poštuju to je logičan potez, ali treba razmisliti šta bismo postigli njenim oduzimanjem ako je izvorište na privatnom imanju, imaju riješeno imovinsko stanje i gdje se počelo sa nekim aktivnostima i radovima. Ukoliko bi se pojavio investitor u dogledno vrijeme trebalo bi sve iz početka, što mu ne bi odgovaralo – objašnjava Janković trenutne dileme u sprovođenju koncesione politike.

(Sjutra: Predlozi Uprave za vode za promjenu koncesione politike )

Smanjena naknada

Direktor Uprave za vode Zoran Janković ističe i da je u korist proizvođača flaširane vode smanjena naknada koju plaćaju.

On objašnjava da je Zakonom o finansiranju i upravljanju vodama, koji je počeo da se primjenjuje prije tri godine, u znatnoj mjeri izmijenjen sistem obračuna naknada, pa 70 odsto prihoda od koncesija koje su ranije pripadale državi sada idu opštinama u kojima se koriste.

Zakonom je, kako dodaje naš sagovornik, došlo do izmjene osnovice za obračun naknade koja je sada fakturisana, a ne zahvaćena voda.

- Gubici u vodovodima su na nivou 30 do 80 odsto, pa je moralo doći do smanjenja ove naknade za taj procenat. Opštinama, znači, nije umanjeno sistemom obračuna, nego zbog različite osnovice za obračun vode. Došlo je i do smanjenja stope, jer je ona fiksirana na 0,03 centa, a do sada je bila tri odsto od prodajne cijene – kaže Janković.

Tabela: Proizvodnja flaširane vode u Crnoj Gori u 2011. godini

Koncesionar Proizvodnja (litara) Plasman na domaće tržište Izvoz
Aqua Bianca 4.809.314 4.651.502 0,00
Suza(Water Group) 5.890.262 5.890.262 0,00
Aqua Monta 1.902.543 1.902.543 0,00
Gorska 1.325.714 1.079.606 246.108
Diva(Eko Per) 1.666.162 760.663 877.295
Božja voda 744.671 430.688 313.983

Najnovije u rubrici