Objavljeno: uto, 05. feb, 2013.

Potpisi za Vujanovića kreću iz Kotora

Otvaranjem prve knjige za upis – u Kotoru – od danas počinje prikupljanje potpisa podrške za kandidata DPS Filipa Vujanovića. Juče otvorene knjige podrške za Miodraga Lekića iz DF i nezavisnog kandidata Rada Bojovića

Piše:

Dušanka Ćirović

PODGORICA – Građani od juče u opštinskim izbornim komisijama mogu da potpisom podrže predsjedničke kandidature Miodraga Lekića iz Demokratskog fronta i nezavisnog kandidata Rada Bojovića. Prikupljanje potpisa za kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića počeće danas, a prvu knjigu podrške otvoriće Opštinska izborna komisija u Kotoru.

Republicka izborna komisija kupljenje potpisa za predsjednicke kandidate 0402 2013 Dragan Mijatovic 007  Potpisi za Vujanovića kreću iz Kotora

Kako je Pobjedi kazao predsjednik kotorskog DPS-a Željko Avramović, Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Kotor juče je Opštinskoj izbornoj komisiji predao knjigu za upis podrške Filipu Vujanoviću. Potpisivanje će biti organizovano u sali palate Bizanti u Starom gradu.
DPS je ranije juče saopštila da je lokalnim odborima DPS prenijela ovlašćenje da u opštinskim izbornim komisijama traže otvaranje knjiga za prikupljanje potpisa podrške predsjedničkom kandidatu Filipu Vujanoviću.

U DPS-su saopštili da su uvjereni da će članovi i simpatizeri partije, „ali i veliki broj građana čije ogromno povjerenje uživa Filip Vujanović, u najkraćem roku, svojim potpisom pružiti podršku njihovom predsjedničkom kandidatu“.

- Time će biti obezbijeđeni preduslovi za još jednu sigurnu pobjedu Vujanovića koji će, kao predsjednik svih građana Crne Gore, nastaviti da doprinosi daljem napretku demokratskih procesa, razvoju mutietničkog, multikonfesionalnog i multikulturnog sklada, unapređenju međunarodne saradnje, ugleda i ukupnog razvoja države – poručili su iz DPS-a pred otvaranje knjiga podrške.

Iz političkog kluba Pravedna Crna Gora saopštili su da su većini opštinskih komisija dostavili dokumentaciju potrebnu za otvaranje svesaka za potpise podrške Bojoviću.

Navodi se da su sveske od juče otvorene u Podgorici, Cetinju, Danilovgradu, Nikšiću, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Budvi, Herceg Novom, Kotoru, Baru, Beranama i Bijelom Polju.

- Građani će svakog dana od deset sati moći da daju potpise podrške. Sveske će biti otvorene i u ostalim opštinama do sredine naredne sedmice – kaže se u saopštenju.

Kandidati će morati da dobiju najmanje 7.710 potpisa birača.

Pravo da predloži kandidata za predsjednika ima politička partija, više partija i grupa građana. Kad se ovlašćeni predstavnik pojavi u opštinskoj izbornoj komisiji, otvara se knjiga potpisa. Knjige potpisa ne otvaraju se po službenoj dužnosti i to se ne mora uraditi u svakoj opštinskoj komisiji. To zavisi od predlagača. On obavještava u kojoj komisiji želi prikupljanje potpisa, objašnjeno je ranije iz Državne izborne komisije.

Pozitivna Crna Gora još nije odlučila da li će na predsjedničkim izborima imati svog kandidata, a razlozi su, kako je saopšteno iz te partije, finansijske prirode. Iako je odluku trebalo da saopšti danas, iz Pozitivne su najavili da će to učiniti narednih dana.

Kalezić: Potpisi se ne mogu sakupljati od vrata do vrata

Predsjednik Državne izborne komisije Ivan Kalezić obavijestio je da građani mogu potpisati podršku predsjedničkom kandidatu samo u prostorijama opštinskih izbornih komisija. Kaleziću je predočeno da su juče ujutro aktivisti Demokratskog fronta, po sistemu od vrata do vrata, od građana  tražili potpise podrške za njihovog kandidata Miodraga Lekića, ali je predsjednik DIK-a rekao da ti potpisi ne mogu biti validni za predsjedničku kandidaturu, već samo oni iz knjige u opštinskim izbornim komisijama.

- Zakonska procedura je jasna i partije koje na taj način prikupljaju potpise vjerovatno ih koriste u neku drugu svrhu – kazao je Kalezić i dodao da ne može biti zloupotrebe. On je pojasnio da je DIK dostavila opštinskim komisijama obrasce, u koje se upisuju podaci o kandidatu, predlagaču i građaninu koji daje podršku.

- Građanin može podržati samo jednog kandidata, i to pred dva člana opštinskih  izbornih  komisija  – jednog iz vlasti, drugog iz opozicije. Kada se završi taj proces, izvještaj o broju prikupljenih potpisa se dostavlja DIK-u, koji tek nakon toga razmatra kandidature – objasnio je  Kalezić. On je naveo da će DIK provjeravati i da li je neki građanin davao podršku za više kandidata i da će takvi potpisi biti nevažeći.

Prvo identitet građanina, pa potpis 

Izborna komisija glavnog grada počela je juče u svojim prostorijama prikupljanje potpisa podrške građana za predsjedničke kandidate Miodraga Lekića i Rada Bojovića, a do 14 sati nekoliko desetina Podgoričana je iskoristilo to pravo. Sekretar Izborne komisije Vladimir Čađenović objasnio je da građanin, prilikom potpisivanja podrške pred dva člana komisije, mora imati identifikacioni dokument – pasoš ili ličnu kartu.

- Nakon što utvrdimo identitet birača, upisujemo ga u knjigu podrške, a on to svojim potpisom i potvrđuje. Birač može, na sopstveni zahtjev, sam da unese svoje podatke u knjigu potpisa – rekao je Čađenović. On je naveo da  birači svakog dana do 18. marta u prostorijama Izborne komisije glavnog grada mogu dati potpis podrške kandidatima  u periodu  od 10 do 18 sati.

Pravedna: Pošta odbila da distribuira letke za Bojovića 

Pošta Crne Gore odbila je distribuciju letaka za kampanju nezavisnog predsjedničkog kandidata Rada Bojovića, saopštili su iz Pravedne Crne Gore.

Iz tog političkog kluba naveli su da su, iako je usluga bila već dogovorena, o promjeni odluke obaviješteni u posljednjem trenutku, uz obrazloženje da u tom preduzeću postoje „ograničenja koje ima Pošta Crne Gore, da ne može učestvovati u političkim kampanjama“.

- Ovakav postupak preduzeća koje je u većinskom vlasništvu države pokazuje u kojoj mjeri je u Crnoj Gori teško voditi kampanju protiv kandidata vlasti – kaže se u saopštenju.

Pošta CG: Ne šaljemo neadresirane pošiljke radi političke kampanje

Pošta Crne Gore, na pitanje Pobjede da prokomentariše prozivke Pravedne CG, odgovorila je da u „Pošti postoji praksa da se usluga neadresirane pošiljke ne koristi u svrhe političkih kampanja“.

- Usluga neadresirane pošiljke je usluga koja podrazumijeva distribuciju reklamnog materijala istovjetnog sadržaja. Dakle, riječ je o pošiljkama otvorenog sadržaja. Usluga je prvenstveno koncipirana kao podrška reklamnim kampanjama u cilju boljeg predstavljanja usluga ili proizvoda. Ova usluga, distribucija pošiljke otvorenog sadržaja, u dosadašnjem periodu nije korišćena u ove svrhe. Sektor koji se bavi prodajom je, u konkretnom slučaju, postupio u skladu sa dosadašnjom praksom.
Naglašavamo da svaki korisnik može koristiti zatvorenu pismonosnu pošiljku kao način komunikacije sa ciljnim grupama, što je i ponuđeno u konkretnom slučaju, navedeno je u reagovanju Pošte CG proslijeđenom Pobjedi.

 Knjige se „zatvaraju“ 18. marta

Opštinske izborne komisije će do 18. marta primati potpise građana. Nakon toga knjige se „zatvaraju“, a od predlagača  kandidata zavisi kad će da povuku svoju svesku podrške biračima i kompletan materijal predaju Državnoj izbornoj komisiji, objašnjavaju za Pobjedu u podgoričkoj izbornoj komisiji, čiji je predsjednik Srđa Raičević.

Od partije, odnosno predlagača kandidata zavisi gdje će, kad i u kojem intervalu opštinske komisije otvoriti svesku podrške birača.

Broj komentara: 2
Vaši komentari:
  1. slavko vujisić kaže:

    SVI ZA VUJANOVIĆA< DO POBJEDE U PRVOM KRUGU

  2. vasiljevic bozidar kaže:

    Posto sam crnogorski drzavljanin,crnogorac i niksicanin,iako zivim u Svedskoj,zelim da na ovaj nacin iskazem punu podrsku kandidatu DPS I prilozim moj potpis-ako je to moguce-jer,g.VUJANOVIC je iskusan politicar, koga veoma cijene u regonu ali i Briselu.Opet ce pobjediti…..

Najnovije u rubrici