Objavljeno: pon, 18. feb, 2013.

Rekordi Oskara: Dizniju najviše nagrada, Nikolsonu nominacija

LOS ANĐELES – Kako se približava ceremonija dodjele najprestižnijih filmskih priznanja u Holivudu – Oskara, mediji se osvrću na neke od rekorda koji su ostvareni u prethodnih 80 godina, kako bi narednu 85. dodjelu učinili što zanimljiviju gledaocima.

oskari g1 Rekordi Oskara: Dizniju najviše nagrada, Nikolsonu nominacija

Prema podacima američke filmske Akademije, glumac Džek Nikolson je nominovan čak 12 puta za prestižnu nagradu – osam puta u kategoriji za najboljeg glumca i četiri puta u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, a u karijeri osvojio je tri Oskara, dva za glavnu (1976. i 1998) i jedan za sporednu ulogu (1984).

Glumac Volter Brenan osvojio je tri statuete za najbolju sporednu ulogu (1937, 1939. i 1941. godine).

Glumica Meril Strip nominovana je 14 puta za najbolju glumicu i tri puta za najbolju sporednu glumicu, a glumica Ketrin Hepbern osvojila je četiri Oskara za najbolju glumicu (1934, 1968, 1969. i 1982. godine).

Stručnjak za zvuk Mark Berger drži rekord u nominacijama u kategoriji zvučnih efekata jer je četiri puta nominovan i sva četiri puta je dobio Oskara, prenose britanski mediji.

Volt Dizni drži rekord sa najviše nagrada – 26 – što uključuje i posebna priznanja.

diznijevi crtezi 00 u Rekordi Oskara: Dizniju najviše nagrada, Nikolsonu nominacija

Diznijevi originalni crteži

Film „Titanik“ reditelja Džejmsa Kamerona nominovan je 1998. godine u 14 kategorija, a osvojio je 11 Oskara te godine.

Ostvarenje „Ben Hur“ osvojilo je 1960. godine 11 statua američke Akademije za film.

Film „Sve o Evi“ reditelja Džozefa L. Manekvica nominovan je 1951. godine takođe u 14 kategorija, a osvojio je šest Oskara.

Najstariji glumac koji je dobio Oskara je Kristofer Plamer (82) koji je dobio čuvenu statuetu 2012. godine u kategoriji za najboljeg sporednog glumca u filmu „Početnici“, dok je najmlađi nagrađeni glumac/glumica Tejtum O’Nil, koja je 1974. godine kada joj je dodijeljen Oskar za najbolju sporednu glumicu u filmu „Paper Moon“, imala 10 godina.

joe pesci oscar Rekordi Oskara: Dizniju najviše nagrada, Nikolsonu nominacijaNajkraći govor ikada na dodjeli Oskara održao je glumac Džo Peši kada je dobio Oskara za film „Dobri momci“ 1991. godine, a govor mu je trajao tri sekunde.

Najduži govor je održala engleska glumica Grir Garson tokom dodjele Oskara 1942. godine kada je osvojila statuu za najbolju glumicu u filmu „Mrs Miniver“ a govor joj je trajao pet minuta i 30 sekundi.

Ovogodišnja ceremonija dodjele Oskara biće održana 85. put, 24. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a predsjednička drama Stivena Spilberga „Linkoln“ dobila je 12 nominacija za nagradu, uključujući i onu za najbolji film.

Izvor: Tanjug

Najnovije u rubrici