Objavljeno: pet, 22. feb, 2013.

Porodiljska odsustva: Fiktivno zapošljene trudnice opljačkale milione

PODGORICA – Vlada Crne Gore zatražila je od nadležnih institucija – prije svih od Uprave za inspekcijske poslove, a uskoro će i od Tužilaštva, provjeru više desetina kompanija koje su, prema preliminarnim nalazima, zloupotrebama i manipulacijama porodiljskim odsustvima oštetile budžet za više miliona eura. Ovo je rečeno Pobjedi kao odgovor na pitanje što čini ili namjerava da učini Vlada kako bi stala na put sve brojnijim i očitim manipulacijama porodiljskim odsustvima.

trudnoca posao Porodiljska odsustva: Fiktivno zapošljene trudnice opljačkale milionePrema državnim podacima, za porodiljska odsustva je 2007. godine izdvojeno iz budžeta 7,5 miliona eura, dok su 2012. izdvojena 22,5 miliona. Pobjeda je pitala Vladu kako tumače „pravljenje“ razlike od 15 miliona ako ona nije pokrivena prirodnim priraštajem. Iz Vlade je u četvrtak rečeno Pobjedi da su na osnovu naših pitanja „preduzete radnje tokom kojih je prepoznato više pravnih subjekata“ koji su „očitim zloupotrebama“ oštetili budžet za više miliona eura.

- Postoji sedamdesetak kompanija kod kojih sumnjamo na moguće zloupotrebe. Sada smo u fazi prikupljanja dokaza. Uprava za inspekcijske poslove je dobila direktne naloge da obavi radnje iz svoje nadležnosti. Onda na red, tamo gdje se eventualno bude pokazalo da je došlo do kršenja zakona, dolazi Tužilaštvo – rekao je Pobjedi jedan član Vlade pod uslovom anonimnosti.

Plata od sedam hiljada eura

Prema našem izvoru u Vladi, u više kompanija je otkriveno da su osobe zapošljavane nekoliko mjeseci pred porodiljsko odsustvo, da su im davane u nekim slučajevima neprirodno visoke plate koje su onda padale na teret države.

Najdrastičniji primjer zloupotrebe porodiljskog odsustva se, prema dosadašnjim saznanjima Pobjede, dogodio u kompaniji Fibernet iz Podgorice, gdje je jednoj osobi tokom porodiljskog odsustva dodijeljena plata od 7.054,00 eura. Kako za vrijeme porodiljskog odsustva zaposlenome poslodavac isplaćuje puni dohodak koji onda potražuje od države, to je otkriven i princip potkradanja budžeta.

Drugi primjer je kompanija „Vuković“ d.o.o. u kojoj je, prema našem izvoru iz Vlade, zapošljen „neprirodan broj žena“ obzirom na to da je riječ o građevinskoj kompaniji.

- Ove drastične slučajeve posebno provjeravamo i nećemo odustati dok stvar ne budemo istjerali do kraja – rekao je naš izvor iz Vlade.

Porodiljsko kao biznis

Naš sagovornik dodaje da među sedamdesetak kompanija koje su pod posebnom pažnjom postoje četiri koje se bave praktično samo fiktivnim porodiljskim odsustvima.

- To su kompanija Adrenaline, FDV Comerc, AQUA BK sa sjedištem u Dalmatinskoj ulici, IRUZ CG sa sjedištem u Ulici Branka Radičevića u Podgorici kao i kompanija VIA D.K. BB iz Donjih Kokota. Pri tome ova kompanija Adrenaline formirana je samo za svrhu tih porodiljskih bolovanja  – rečeno je Pobjedi.

Na pitanje šta se događa sa novcem od ovakvih aranžmana, odgovor je dao izvršni direktor jedne podgoričke uspješne kompanije.

- Ne znam ko u ovoj zemlji ima platu od 7.000 eura. Ja kao direktor u svojoj firmi dajem sebi 4.500 i to je ogromna plata. Ali ja imam i veliki profit. A taj što kao daje 7.000 – to je godišnje 84.000. Na to mora dat još 66 odsto doprinosa – to je oko 55.000. Znači, ukupno on od države dobije godišnje za tu jednu „porodilju“ 140.000 eura. Logično je da sa njom napravi deal – njoj da 500 ili 1.000 eura mjesečno da ne radi ništa, a sebi ostatak stavi u džep – kaže naš sagovornik. Dodaje da kompanija sa tri – četiri takve radnice godišnje „prihoduje“ od budžeta više od pola miliona eura, što joj onda daje brojne povoljnosti u poslovanju i kod banaka. Na pitanje kako država može da utvrdi ko je doista zapošljena osoba koja je otišla na porodiljsko bolovanje, a ko je zapošljen fiktivno da bi se od države naplatilo porodiljsko, naš sagovornik kaže da inspekcija posjeduje mehanizme za to.

- U biznisu je sve jasno. Niko ne zapošljava nekoga ko mu ne može donijeti zaradu. Volio bih da Pobjeda istraži, pa da mene kao biznismena informiše ko to i za koji posao u ovoj zemlji može imati 7.000 eura plate i da se to nekome isplati – kaže naš sagovornik.

Čije će poslovanje biti ispitano

Iz Vlade je Pobjeda dobila listu kompanija iz tri grada čije će poslovanje u vezi sa porodiljskim odsustvima biti ispitano.

Podgorica: Adrenaline, Aleksandra Tekstil, Almeco, Aqua BK, Aspect Media, Auto Maco, Comersa, Dekra, Diosdent, Doantor, Dr Zoran Popović, Dragulj, DVD 37, EC Autotrade, EDDA, Euro Fashion, Farmegra, FDV Commerce, Fibernet, Inditeks Montenegro, IRUZ CG, Juventas, Kodal, Maja ART and TO, Manualis, Mediteran, Migala, MJ Company, Monte Credit, NVO Pam, Ogma, Optimal, Pešić Bajčeta ATT, Portas, Sistem V&V, T-Com, Valeksan, Vert, Via DK BB i Via Paradiso.

Mojkovac: Al-Komerc, DS Forte, Kunovica komerc, Omorika trade, Ratar, Škorpion, VR i Vuković LN.

Bijelo Polje: AC Das, Arhing inženjering, Amina KO, Bravera, Biodent, Beli prom, Dajana, DOO Dva šešira, Delta nova, Ekoi comerc, Kamel, Konto plus, Mišel, Mica, Mušović doo, Mirko, Neven gold, Nikola kompanija, Prima med, Pelengić trade, P.EX IMP, Solatis, Satirovski, Selektor, Tara Bar, Trand solutions, Fashion Planet, Furo-gros i Čelik.

Pobjedi je rečeno da je u toku pravljenje spiskova sumnjivih kompanija u ostalim crnogorskim opštinama.

Srđan Kusovac

Broj komentara: 12
Vaši komentari:
 1. bjelasica59 kaže:

  Ovo je veliki kriminal! Ovo treba sve ispitati, aktere kazniti većom zatvorskom kaznom i da vrate novčana sredstva državi uzeta na ime navodnog porodiljskog odsustva! Svu imovinu navedenih firmi zaplijeniti! Još jednom se vidi da mi imamo malo pravih biznismena, uglavnom su to lopovi koji su se okačili na budžet države,osnivaju fantomske firme i na lopovski način se bogate. Ovom lopovluku treba stati na kraj konačno.

  • Anja kaže:

   Za jednu firmu koju navode u ovom clanku znam da je NOTORNA LAŽ,kako iznose neke stvari bez provjere…

 2. viktor kaže:

  I treba kazniti ove kriminalce, ali treba kazniti i one silovatelje zakona, koji neopravdano daju otkaze trudnicama i porodiljama. Samo da ovo ti istim ne posluzi kao razlog vise. Neka vlada izbaci spisak onih firmi koje ne uplacuju doprinose i zdravstveno osiguranje radnicima, pa neka i to ispitaju i njih kazne, a ne samo ono sto vladu pece.

 3. Stranac kaže:

  Naravno da treba kazniti nesavjesne “biznismene” koji koriste rupe u zakonu, kao i nesavrsenost cijelog administrativnog sistema. Jer, koliko su krivi ovi lopovi, isto toliko je kriva i drzava koja nije napravila sistem kontrole koji ce efikasno onemoguciti ovakve lopovske radnje. Ili, u koliko sistem postoji, a vjerujem da postoji, jer ga ne treba izmisljati vec ga samo preslikati iz uredjenih drzava i primijeniti, onda treba kazniti i one koji ga nijesu primjenjivali. Treba postaviti pitanje ovima koji su taj kriminal tek sada “otkrili”, gdje su do sada bili, gdje su bili njihovi sluzbenici koji to treba da kontrolisu, ili i oni sjede i puse i piju kafe i hvale se kako imaju posao na koji nista ne treba’ da rade. Dok se ne zasucu rukavi i pocne se ozbiljno raditi i to na svim nivoima drustva, nece biti napretka. Treba da vidite kako se radi u inostranstvu i kakva je tamo odgovornost na poslu.

 4. Trudnica kaže:

  Ovo se radi godinama unazad i nije nikakav kriminal nego rupa u zakonu :-) U 5mjesecu trudnoće nađete firmu date knigovođi pare unaprijed za 4mjeseca , uplati se ta suma pio i vi odete na trudničko i primate godinu dana od države platu . Znam za slučaj , zaposli mi se koleginica izvadi od ginikologa doznake da mora na održavanje trudnoće – pa na porodiljsko – kasnije oped zatrudni pa sve u krug već 4 godine a 16 dana je dolazila na posao :-))))

 5. trudnica kaže:

  Prije svega cu zamoliti gospodu iz Pobjede da pospreme nered u “svojoj avliji”, a oni sami to najbolje znaju da ga ima dosta i previse, prije nego krene po tudjima da vrsljaju. Neka ne iznose tako javno i cinicno informacije i sumnje po principu “rekla-kazala” i blate pojedine firme od gore navedenih neosnovano i neopravdano samo da bi pokupili poene tamo gdje oni znaju da im se upisuju za ovakve i slicne lojalne tekstove. Sad su nam trudnice krive sto nam je stanje u drzavi takvo kakvo jeste?!!! SRAM VAS BILO!!!!!

  • Anja kaže:

   Svaka čas,Pobjeda neka svoje nerede pospreme…a ne baviti se neistinama ne provjerenim…

 6. Vesko kaže:

  Na spisku se nalaze i najveće Svjetske kompanije za koje je besmisleno i sumnjati da im je planirana stavka u strukturi prihoda: fiktivno zapošljavanje trudnica radi refundiranja bolovanja. Refundiraju se sredstva koja su VEĆ UPLAĆENA u Budžet od strane poslodavca (neto, porez i doprinosi). Tako da je poslodavac “na nuli”. Potencijalni prostor za zloupotrebe može se otvoriti u dijelu NETO zarade, i zloupotreba nastati ukoliko poslodavac od zaposlene “uzme” dio NETO zarade nakon isplate zarade koju je prijavio FZSO. Dijeljenje zarade od, recimo, EUR 450,00 između Internacionalne kompanije i trudnice u Crnoj Gori radi ostvarenja prihoda je besmislica. Prije će biti da se poštuje Zakon o Radu i ne otpuštaju trudnice uoči trudničkog bolovanja.

 7. Anja kaže:

  Za jednu firmu koju navode u ovom clanku znam da je NOTORNA LAŽ,kako iznose neke stvari bez provjere…

 8. Anastasijaaaaaa kaže:

  Bolje da iskontrolisete sebe i da se malo pozabavite onim firmama koje uopste ne posluju po tom vasem navodnom zakonu, na koji se toliko pozivate. Pojedini ovde, uopste nisu upuceni u neke stvari, a bitno je da se prvi nadju da komentarisu. Zalosno je sto pominjete firme koje su ispravne kada je u pitanju ova tema, a ostale stite. KORUMPIRANI STE, haos.

 9. Santa kaže:

  Sad ce da ukinu novac i onim trudnicama koje su opravdano na porodiljskom…ili misli neko da će doći do postenog razrješenja stvari

 10. lily kaže:

  Ja sam u ovoj srecnoj drzavi dobila otkaz u 43.godini zivota,samo zato jer sam ostala trudna.Zato nek Bog da puno srece i uspjeha u poslu svim firmama koje su pomogle svojim radnicama u tim najvaznijim trenucima zivota.A BOg je veliki!neka kazni prevarante koji zive od toga a dobre ljude koji pomazu trudnice,neka nagradi!!Pa nije ni cudo sto nam je ovakav natalitet!Bravo za firme koje rade po zakonu!bice im zahvalne bar zene!!!

Najnovije u rubrici