Objavljeno: čet, 28. feb, 2013.

Ivanišević: Kreatori afere još nijesu odgovarali

PODGORICA – Predsjednik Senata Državne revizorske institucije, bivši potpredsjednik Vlade i ministar finansija Miroslav Ivanišević kazao je sinoć da je Sud u Bariju u utorak stavio tačku na 12 godina dugi spor zbog tzv. duvanske afere, oslobađajući od svih optužbi srpskog biznismena Stanka Subotića.

Sud u Bariju je još 2011. godine oslobodio Ivaniševića svih optužbi da je bio „povezan sa mafijaško-kamorističkim udruženjem, koje je imalo za cilj kontraband – šverc – inostranim cigaretama i pranje novca“, ali je, kako kaže, gorčina ponašanjem domaćih institucija ostala.

Miroslav Ivanisevic 1002 2011 Mara Babovic 12 g 300x170 Ivanišević: Kreatori afere još nijesu odgovaraliPiše

Vesna Šofranac

- Očigledno prolaze bez odgovornosti svi oni koji su tu aferu inicirali i kreirali i svi oni koji su je držali u fokusu pažnje više od deset godina, svi oni koji su je tako brutalno zloupotrebljavali u političke, medijske i druge svrhe, pri tome zanemarujući da na taj način uništavaju nečije živote i karijere – kazao je sinoć Ivanišević TVCG komentarišući posljednju odluku Suda u Bariju.

Miroslav Ivanišević je javnom servisu ponovio ono što je Pobjedi rekao 2012. u prvom razgovoru za medije nakon oslobađajuče presude u Bariju.

- Crnogorski parlament nikada nije povukao 2002. godine usvojen izvještaj Anketnog odbora koji kaže da je tadašnja Vlada radila nezakonito, a da je ministar finansija nije spriječio u tome. Prošlo je 12 godina, i do dana današnjeg, koliko ja znam, vladajuća koalicija ima manje-više komotnu većinu u parlamentu i niko se nije sjetio da pokrene proceduru da se provjeri da li je takva jedna odluka ustavna i zakonita i da se stavi van snage – kazao je Ivanišević.

Bivši vicepremijer i ministar finansija kaže da ne očekuje ničija izvinjenja, ali da gorčina ostaje.

- Ne očekujem nikakva i ničija izvinjenja. Ono što ostaje, barem što se mene tiče,  je jedan veliki osjećaj gorčine zbog svih tih zloupotreba, manipulacija, zbog nečovječnosti, sebičnosti i površnosti koje su radile određene strukture i pojedinci tako da, što bi narod rekao, „neka im sve to služi na čast“- rekao je Ivanišević.

Ivanišević ističe da se pokazalo što je bio cilj onima koji su sakupljali navodne dokaze i nosili ih tužiocima u Bari – da zaustave Crnu Goru na putu ka nezavisnosti i degradiraju pojedine visoke crnogorske funkcionere.

- O tome se najbolje izjasnio italijanski sud koji ih je nazvao „navodnim dokazima i pukim političkim insinuacijama“ – rekao je Ivanišević.

Afere i suđenje u Bariju pokazale su, prema njegovom riječima, i neke institucionalne nedostatke. Nijesu se pokazali dobrim mehanizmi zaštite ni države ni funkcionera koji su radili za njene interese.

Ivanišević je u ranijem razgovoru za Pobjedu kazao da je Skupština sebi dala pravo koje joj ne pripada – da cijeni da li je nešto rađeno zakonito ili nezakonito i da treba da se jasno ogradi i poništi neustavnu i nezakonitu odluku tadašnjeg parlamenta.

Ivanišević je tada kazao da parlamentarna istraga o tzv. duvanskoj aferi ima mnogo sličnosti sa pokretanjem druge parlamentarne istrage u Skupštini Crne Gore – o navodnoj korupciji tokom privatizacije Telekoma.

Oslobađajućom presudom u italijanskom gradu Bariju, u utorak je završen jedan od najdužih procesa – trajao je više od 10 godina, a istrage povodom optužbi vršene su u Francuskoj, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Kipru, Italiji… Advokatica Stanka Subotića, Vesna Čejović, inače advokatica i koordinatorka branilačkog tima Miroslava Ivaniševića u postupku pred Sudom u Bariju, izjavila je u utorak veče da je „Građanski sud u Bariju zvanično proglasio presudu kojom je Stanko Subotić oslobođen, i to takozvanom punom  formulom, od optužbi da je bio povezan sa organizacijom mafijaško kamorističkog tipa koja se bavila švercom cigareta iz Crne Gore za Italiju, a za koju je, kako je bilo tvrđeno optužnicom, Subotić izvršio pranja novca u iznosu od preko milijardu i 200 miliona njemačkih maraka“.

- Sud je presudio da gospodin Subotić nije počinio navedeno krivično djelo. Na ovaj način je završen proces koji je trajao veoma dugo zbog toga što je istraga protiv Subotića, na zahtjev italijanskog tužioca, vođena   još na i u nizu drugih država, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Francuskoj, Kipru, SAD-u, Sloveniji, Srbiji… a pored toga italijanski javni tužilac je ovu istragu vodio i u saradnji sa Europolom iz Brisela i američkim FBI. Upravo zbog činjenice da je pored odbrane i sam tužilac tražio oslobođenje gospodina Subotića na presudu neće biti žalbe. Time je gospodin Subotić, zajedno sa nama, njegovim braniocima, doživio najveću moguću satisfakciju u ovom veoma teškom i komplikovanom procesu – prenijela je TVCG izjavu Vesne Čejović.

Bivši srpski šef vojne bezbjednosti Srbije otkrio tajnu

 

Bivši šef vojne bezbjednosti, general Aleksandar Dimitrijević, otkrio je u emisiji „Ćirilica“ – Milomira Marića – emitovanoj u utorak veče, kako je Slobodan  Milošević tražio da uhapsi tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Razgovor Dimitrijevića i Marića prenosimo integralno.

Dimitrijević: Zove on (Milošević) hitno Perišića i mene u Karađorđevu. Mi dođemo tamo i on kaže: Slušaj, treba da uhapsiš Mila Đukanovića.

Dimitrijević: Ja kažem: Kako da ga uhapsim?

Milošević: Lepo.

Dimitrijević: Otkud ja to mogu da uradim. On je član Vrhovnog saveta odbrane. Kako ja sada mogu da Mila Đukanovića hapsim. Predsednik je Crne Gore. Kako ja mogu sada Mila Đukanovića da hapsim?

Milošević: Ne, ne, ne možemo više da tolerišemo ovaj kriminal i ovaj šverc cigareta, to je već sramota.

Dimitrijević: Pa, dobro jeste, oni imaju taj šverc, ali iz tog šverca su oni finansirali penzije, plate, socijalna davanja.

Veći dio tog novca je išao u državni budžet i koristio se za ove namene. I oni iz toga plaćaju to sve,  za razliku od nas ovde ništa ne ide u državni budžet. Ja mu to tako kažem.

Milošević: Šta, ovde šverc cigareta. Ko, bre, u Srbiji švercuje cigarete?

Dimitrijević: Nemojte, predsedniče, da sad ulazimo u detalje. Nećemo da ulazimo u detalje, rekao sam, i na tome se sav razgovor završio. Niti je on više reko da to treba da uradiš, niti sam ja dodavao Marka, al znali smo i on i ja ko je u pitanju.

Broj komentara: 14
Vaši komentari:
 1. Sara kaže:

  Posle toliko godina dosla je istina na vidjelo..Pravda je pobijedila ali ne i nepravda..
  Ako G-Ivanisevicu-Djukanovicu sad nesto ne preduzmete protiv lazova ,manipulanata CG ce potonuti i svak koji nesto vrijedi ce pobjeci..Predaj te sudu aktere koji su poznati citavoj CG:Medojevic-Mandic-Bulatovic-Lekic -Mans-dnevni list DAN itd itd..izbacite ljude koji su nanijeli veliku stetu CG..tek kad to uradite CG ce krenuti naprijed..

 2. Blistavi Um kaže:

  Moje je mišljenje da ste trebali da apostrofirate da je M.Ivanišević ovo izjavio KAO GRAĐANIN a ne kao Predsjednik Senata DRI. I ovo je oblik zloupotrebe državne CG institucije ako ćemo pravo. Svojevrsno srozavanje ugleda institucije koja treba da bude (i ostane) časna. Zamislite se nad ovom činjenicom.

 3. ja jai samo ja kaže:

  Kad ovo kaze visokomoralni gdin Ivanisevic povrace mi se her znam da je nista of covjeka sram ga bilo

 4. cetinjani kaže:

  muci sram te bilo pokrali ste sve sto se moglo pokrasti ojadili i drzavu i narod o kakvoj ti casti zboris

 5. CETKO PEJOV kaže:

  Kreatori afere ga “natrunise” a on cist kao suza.Stvarno za ljenje njegovog lika i djela.

  • cetinjani kaže:

   A njemu se sve natrunise jadan on vrijedjaju “cestitig” Ivanisevuca a pola rodbine mu je po zatvora kakvi su lupezi

 6. poletarac kaže:

  A pustite ga vise morao je covjek zaradjivati pa i porodicu pomoci skolovati trwbalo je njihovw hireve ispunjavati ova najmladje dijete se vozi u kolica od 1500 euraa ja mome skrpih jedva za polovna ko mi je kriv sto i ja ne svercovah nek je tebi Mikeli sa srecom ti si se naskuba a mi pasemo pare stanovi kola mlada ljubavnica dijete ajde jadan samo ti zavide u zdravlje ti meni bio

 7. para na paru kaže:

  Hahaha da se slatko nasmijem koliko je pokra dokaz je da mi samo ljubavnica ima dva lokala u profesorku stan u normal premier budvu cetinje dzipa a da ne govorimo o alimentaciji koju daje za dijete tri hiljade eura od cega to da da da pa or plate radi on i zaradi Poletarac to za kolica je prevrsilo svaku mjeru sram ga stid bilo

 8. anonimus kaže:

  Ajde be cijelu si familiju zbrinuo u kuce radio a od cega molim te pa i ja Sam u zetu prodavao cigare koje ste VI svercovali gorivo znamo svi kako se u CG jedno vrijeme jinistre zivjelo dobro znas

 9. aooooooooo kaže:

  Aooooooooooooooo obruka se jado jadni zamislite svercera dje ispred Osnovnog suda kupi djelove vibratira aooooooooooooooo e sto si docekao aoooooooo da te studentkinja gadje vibratorom pihhhhh stari perverznjaku aoooooopresjednice muke

 10. lola kaže:

  Da li je ovo moguce cula sam cio grad prica a ko je ta cura boze dragi sto ljudu docekaju a on je stvarni presmrdio sa izjavama i lazima

 11. nevin kaže:

  A sto je ovo a nema tako mu i treba e nek se ubije sto je doceka pihhhh ne day Boze da mi je otac ovakav on nidje nema postovanja

 12. bigovo kaže:

  POKLOPI SE USIMA I CUTI SRAMOTO LJUDSKA STIDI SE

 13. podgorica 081 kaže:

  Da li je Petar njegov sin i da li je on njemu kupio auto od sedamdeset hiljada pitanje je? ? A kako to da Ljubica nije njegova a njoj je kupio dzips od osamdeset pa sad recite od kojih se to prihoda sve placa…. kome on izigrava naivnasce sto mediji pojedini cute sto on sve zataska podvali i potkupi

Najnovije u rubrici