Objavljeno: uto, 05. mar, 2013.

Simpozijum posvećen akademiku Branku Pavićeviću

Akademik Branko Pavicevic u 264x300 Simpozijum posvećen akademiku Branku PavićevićuNIKŠIĆ – Velikom borcu, istoričaru, Crnogorcu, akademiku i nosiocu ”Partizanske spomenice 1941” Branku Pavićeviću, prvu godišnjicu smrti obilježili su SUBNOR Nikšića i Crne Gore simpozijumom na kome su, u prisustvu brojnih zvanica i porodice, o njegovom životnom putu i bogatom stvaralačkom opusu govorili istaknuti istoričari, naučnici i saborci.

U uvodnom slovu predsjednik SUBNORA Crne Gore Andrija Nikolić podsjetio je na decenije zajedničkog života sa Brankom „od djetinjstva i ratnih godina do slobode“. Istakao je da je „porodica Branka Pavićević u najnovijoj crnogorskoj istoriji ostavila trag za poštovanje“.

Trag za poštovanje

- Branko je stasao u porodici Đoka Šajova uglednog crnogorskog oficira, koja se doselila u Mokru Njivu kraj Nikšića početkom prošlog vijeka. Naprednom pokretu pripadao je još kao učenik Gimnazije, a kada je puknuo ustanak protiv okupatora aktivno se sa puškom u ruci priključio partizanskom pokretu. U istom stroju našli su se otac Đoko, narodni heroj i najstariji Titov partizan, sa dva sina i dvije kćerke – pet pušaka ispod jednog krova. Rat je porodica Pavićević završila sa pet spomenica u kuću koju su porušili domaći izdajnici. Vratili su se na rodno ognjište ranjena srca. U Gacku gine Brankov brat Vojo kao prva žrtva nikšićkog partizanskog odreda. Brankove sestre Mijojka i Anđa pamte se po hrabrosti i patnjama u partizanskim kolonama, ispričao je Nikolić s ponosom dodajući da je kao Branko pripadao Petoj proleterskoj brigadi sa kojom su prošli Sutjesku, Neretvu i mnoge druge bitke do konačne pobjede.

Nikolić je istakao da je Branko bio ratni major i komesar bataljona, a da se u miru posvetio nauci, posebno istoriji, koju je u skoro dva vijeka ispisivala njegova porodica.

- Ostao je do posljednjeg daha vjeran idejama revolucije i borbi za pravo i slobodu svakog čovjeka. U nezavisnost Crne Gore Branko je ugradio decenije svog života, kao tvorac naučne misli i istraživač istine o Crnoj Gori, kao osnivač Akademije nauka, kao zapamćeni politički rednik i kao borac i antifašista. To se ne smije i ne može zaboraviti, poručio je Nikolić.

Jedan od utemeljivača DANU

Predsjednik nikšićkog Udruženja boraca NOR-a Slobodan Mirjačić kazao je da je priča o porodici Đoka Šajova Pavićevića priča o Crnoj Gori za vrijeme kralja Nikole, priča o Crnoj Gori između dva rata, priča o Narodnooslobodilačkoj borbi i poslijeratnom periodu.

- Odmah po završetku rata Branko se demobiliše. Pravni fakultet u Beogradu završava 1949, a dvije godine kasnije i postdiplomske studije. Izabran je za asistenta Istorijskog instituta SANU, a 1945. godine odbranio je doktorsku disertaciju na temu Stvaranje crnogorske države čime se bavio tokom čitave naučne karijere. Za redovnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 6. marta 1973. godine, a jedan je od utemeljivača i redovnih članova Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Branku je na umu uvijek bila domovina Crna Gora i prioritet u naučnom i javnom životu. S toga je njegov doprinos obnovi državnog suvereniteta i izgradnji evropske Crne Gore bio ogroman, zaključio je Mirjačić.

Akademik Branko Radojičić, docent dr Mladen Vukčević, prof. dr Živko Andrijašević, akademik Radoje Pajović, dr Saša Knežević, akademik Đorđe Borozan i dr Vojislav Raspopović, govorili su o različitim temama iz naučnog opusa Branka Pavićevića, ističući da je bio jedan od najznačajnijih crnogorskih istoričara čije su radove i istaživanja uvažavale kolege iz cijelog svijeta.

Posthumno priznanje

Orden namijenjen ličnostima koje su zadužile Crnu Goru SUBNOR je posthumno dodijelio svom bivšem potpredsjedniku Branku Pavićeviću. Odlikovanje njegovom sinu Ivanu uručio je Andrija Nikolić.

- Svo boračko, a nakon završenih velikih škola, naučno i političko pregalaštvo moga oca bilo je ispunjeno rodoljubljem i stavljeno na raspolaganje potomcima. Veoma je dirljivo kako mu njegova Crna Gora i Nikšić danas odaju počast na čemu se od sveg srca zahvaljujemo, rekao je ispred porodice  Branka Pavićevića njegov  sin Ivan.

Piše: Zoran Bošković

Najnovije u rubrici