Objavljeno: čet, 14. mar, 2013.

Ponuda Škode za drugi blok TE Pljevlja naredne sedmice

Piše: Dejan Lučić

PODGORICA – Češka kompanija Škoda Praha trebalo bi početkom naredne sedmice, a najkasnije u srijedu, da dostavi ponudu za drugi blok Termoelektrane Pljevlja. Izvor Pobjede u kompaniji tvrdi da će češka ponuda, koja obuhvata najsavremeniju opremu u oblasti energetike, biti zadovoljavajuća i sa finansijskog aspekta. 

Termoelektrana Pljevlja u Ponuda Škode za drugi blok TE Pljevlja naredne sedmiceDelegaciju češke kompanije koja će dostaviti ponudu će predvoditi predsjednik borda direktora i izvršni direktor Danijel Jižička, a prema riječima našeg sagovornika, Škoda Praha će ponuditi opremu koja zadovoljava sve savremene standarde u oblasti energetike i korišćenja energetskog lignita u Pljevljima.

- Kompanija će investitoru, Elektroprivredi Crne Gore, obezbijediti investiranje za izgradnju drugog bloka Termoelektrane preko Češke eksportne banke. Češka sigurno ima eminentni interes da u ovom projektu ponudi najkvalitetniju i najsavremeniju opremu koja će zadovoljiti potrebe crnogorskog energetskog sistema – kazao je on.

Naš sagovornik tvrdi da će ponuda biti u skladu sa idejnim rješenjem, tj. fizibiliti studijom koju je za potrebe EPCG uradio slovenački konzorcijum, a biće zadovoljavajuća i sa finansijskog aspekta.

On nije mogao da kaže koji je to iznos, ali je naveo da bi ponuda trebalo da bude, okvirno, u granicama one koju su dali Kinezi, odnosno oko 275 miliona eura.

Škoda Praha je u oktobru prošle godine dostavila Agenciji za promociju stranih investicija pismo o namjerama, kojim izražava spremnost da učestvuje u izgradnji drugog bloka Termoelektrane.

Škoda Praha je kompanija koja stoji iza najvećeg broja projekata u oblasti energetike u Češkoj. Učestvuje u svim fazama realizacije projekata – od dizajniranja, gradnje, instaliranja opreme do upravljanja elektranama. Tokom 60 godina postojanja, kompanija je učestvovala u izgradnji postrojenja snage veće od 40 hiljada megavati u 25 zemalja.

Izvršni direktor te kompanije Danijel Jižička ranije je za Pobjedu kazao da namjere njegove kompanije u Crnoj Gori vidi kao veliki izazov, ali da su svjesni da njihovo dugogodišnje iskustvo, efikasnost i znanje kojim raspolažu, pored novca, predstavljaju najbolju garanciju za uspješnu realizaciju takvih projekata.

On je rekao i da Crna Gora ima šansu da postane regionalni energetski centar.

- Mi želimo da budemo prisutni na ovom tržištu, vjerujući prije svega u njegovu dalju perspektivu. Naravno, projekat transmisionog kabla između Crne Gore i Italije je nešto što čitavoj ideji daje „vjetar u jedra“ – naveo je Jižička.

Broj komentara: 1
Vaši komentari:
  1. Todor Vucetic kaže:

    EPCG i Vlada Crne Gore treba da traze, i nacice i dobice, najpovoljniji kredit za izgradnju ove TE. Ugled, kadrovi i iskustvo EPCG,naravno, uz podrsku Vlade CG garantuju uspesan zavrsetak ovog proekta a ulazak Ceskog konzorcijuma cine suvisnim, nepotrebnim i skupljim.
    Ne treba da se podcenjuju mogucnosti EPCG i da se
    u kolonijalni polozaj stavljaju nacionalni resursi Crne Gore.

    Zasto se odustalo od dogovora sa Republikom Srpskom o izgradnji HE Risan kao najprofitabilnijoj zajednickoj HE? Namece mi se pitanje i sumnja da neko iz sumnjivih, prvenstveno korupcionaskih pobuda, ne pokrece pitanje izgradnje HE Risan, kako bi se izgradio HE Dubrovnik 2, koji ce koristiti iskljucivo crnogorski hidro ptencijal iz Trebisnjice.

Najnovije u rubrici