Objavljeno: sub, 23. mar, 2013.

Sva lica Pabla Pikasa u Zagrebu

pikaso marija tereza2 300x175 Sva lica Pabla Pikasa u ZagrebuZAGREB – Izložba radova slavnog Pabla Pikasa „Remek-djela iz Muzeja Pikaso, Pariz“ biće otvorena danas (23. mart) u galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Publika će moći da pogleda 49 slika, sedam skulptura i pedesetak fotografija. Za izložbu je plaćeno oko devet miliona kuna, a osiguranje umjetnina je 670 miliona eura, prenosi Jutarnji list.

Portreti muza

Ovo je najveća izložba umjetnika u našem regionu. Budući da obuhvata sva razdoblja Pikasovog stvaralaštva, lako će se pratiti kako hirovito mijenja rukopis i postupke: čas mirno opisuje i idealizuje situaciju, kao što je slika „Porodica na plaži“, iz 1922, a čas sve razara. Publika neće moći pogledati „Gospođice iz Avignona“, no biće izložene skice za ovu kompoziciju, kojom počinje novi jezik slikarstva. Tek od tada, na slikama gledamo teško dohvatljivu, nevidljivu stvarnost. No, zato će ljubitelji Pikasove umjetnsoti  imati priliku da vide uživo portrete njegove dvije važne muze, Dore Mar i Marije Tereze Volter, koji su nastali 1937, u samo dvije nedjelje razmaka.

Prva djela na izložbi nastala su u Coruni, kada Pikaso uči od svog oca, slikara i učitelja slikanja. Od radova koja će moći da se pogledaju na izložbi treba izdvojiti i kubistički portret „Muškarac s brkovima“ koji je naslikan tamne pariške jeseni 1914. godine. A osim „Porodice na plaži“ iz klasicističkog će se razdoblja vidjeti i izuzetan „Portret supruge Paula Rosenberga i njezine kćeri“. Riječ je o porodici Paula Rosenberga, prvog trgovca umjetninama koji je sarađivao s Pikasom, i koji mu je pomogao da se proslavi.

Ova je izložba, inače, specifična i po tome da pokazuje Pikasovu nježniju, porodičnu stranu. Ima i mnogo slika njegove porodice, mnogih žena i djece: Paulo kao harlekin, Paloma crta, Paulo kao Pierrot, Claude crta, Françoise i Paloma, Dijete se igra kamionom, Slikar i dijete… Direktorica Klovićevih dvora Marina Viculin kad kaže da je  Pikaso imao „vizuelnu energiju, emocionalnu inteligenciju, mogućnost da nevjerojatnom brzinom upije sve što se događa oko njega“.

Skulpture i fotografije

Od devet skulptura, najelementarnija je „Bik“: napravljena od sjedala (glava) i volana bicikla. Ne treba zaboraviti fotografije koje svjedoče o njegovom životu, neke je od njih snimao sam, primjer je portret carinika i samoukog umjetnika Henrija Rousseaua koji ga je intrigirao. Na nekima je, pak, on snimljen u društvu svojih prijatelja Žana Koktoa i Žaka Prevera, na koridi…

Katalog za izložbu u Zagrebu jednak je onom kakav je bio u Hong Kongu, raskošan i sa pažljivo opisanom svakom pojedinom slikom.

- Pikaso je najzaštićeniji brand na svijetu. Ipak, za dio smo suvenira uz izložbu dobili pravo da ih sami osmislimo – kaže Toni Bibić, koji je u Klovićevim dvorima zadužen za suvenire uz izložbu Pabla Pikasa.

Tačnije, dobili su pravo na korišćenje dva različita motiva. Jedan je portrtet Dore Mar nastao 1937, samo nekoliko dana prije njenog 30. rođendana i dvije nedjelje prije od portreta njene suparnice M.T.Volter. Mnogima omiljeni magneti, bookmarkeri, ali i porculanski tanjiri, te majice i platnene torbe tako će biti ukrašeni motivom zelenooke ljepotice u ljubičastoj haljini, plave kose i s tužnom sjenom posred lica. Dora, zapravo ljepotica iz Hrvatske Teodora Marković i zaštitni je znak cijele izložbe. Osim dva motiva iz vlastite produkcije, neki su suveniri i uvezeni. Moći će se tako kupiti majice sa prizorom „Gernike“.

A. Đ.

Najnovije u rubrici