Objavljeno: ned, 14. apr, 2013.

Sindikat KAP-a: Razočarani smo ponašanjem političara

Vidjeli smo da većini narodnih poslanika nije na prvom mjestu ekonomija i ono od čega se živi, već politika i politikanstvo. A KAP nije samo problem za nas 1200 i naše porodice, već je mnogo veći broj građana Crne Gore na neki način vezan za njegovo poslovanje, kaže za Pobjedu Rade Krivokapić

Razgovarao: Goran Popović

PODGORICA – Svi zaposleni u Kombinatu aluminijuma nestrpljivo su očekivali 10. april, kada je trebalo da se obavi parlamentarna rasprava i daju konačni odgovori na pitanje može li i kako da opstane ova kompanija, koja čini osnovu crnogorske industrijske proizvodnje.

rade krivokapic 1 300x168 Sindikat KAP a: Razočarani smo ponašanjem političaraU međuvremenu su se desili predsjednički izbori, a zatim, zbog nezadovoljstva dijela političara rezultatima tih izbora, i do otkazivanja sjednice Skupštine, uz najavu da će možda i u dužem periodu bojkotovati rad parlamenta.

Gorući problem KAP-a tako je iznenada potpuno pomjeren iz fokusa političke i ukupne crnogorske javnosti. Kako na to gledaju radnici KAP-a, potražili smo odgovor kod sindikalnog lidera u ovoj kompaniji Rada Krivokapića.

POBJEDA: Kako vaš sindikat i radnici KAP-a reaguju na otkazivanje parlamentarne rasprave koja je, kako je bilo najavljivano, trebalo da donese konačnu odluku u vezi sa sudbinom te kompanije?

KRIVOKAPIĆ: Baš sad, kada smo očekivali rješenje pat pozicije u kojoj se danas nalazi KAP, na sjednici Skupštine koja je bila zakazana za 10. april, ta sjednica odložena je za ko zna kad. A sve samo zbog politike, odnosno zbog utvrđivanja (ne)regularnosti predsjedničkih izbora. Kao da je velika mudrost prebrojati glasove. Sindikat Aluminijuma je to doživio kao veliko razočarenje.

POBJEDA: Čime ste razočarani?

KRIVOKAPIĆ: Vidjeli smo da većini narodnih poslanika nije na prvom mjestu ekonomija i ono od čega se živi, već politika i politikanstvo. A KAP nije samo problem za njegove zaposlene, nas 1200 sa našim porodicama, već je mnogo veći broj građana Crne Gore na neki način, neposredno ili posredno, vezan za poslovanje KAP-a.

Sindikat je, istovremeno, pokrenuo i inicijativu u Skupštini Crne Gore za izmjenu zakona o prijevremenom penzionisanju, ali i to je sad „na čekanju“. Ko zna dokad.

POBJEDA: Jeste li bili zadovoljni ponuđenim rješenjima za KAP o kojima je trebalo da se raspravlja u parlamentu?

KRIVOKAPIĆ: Vlada CG je tražila od Skupštine da da podršku za preuzimanje akcija od ruskog partnera pošto sada imaju podjednak broj akcija – po 29 odsto ruski CEAC i država Crna Gora. CEAC ima jasan zahtjev – traže 40 miliona eura i ustupiće akcije državi Crnoj Gori, što je za Vladu prihvatljivo.

POBJEDA: A da li je prihvatljivo i za vas?

KRIVOKAPIĆ: To je jedino moguće rješenje, a da se pri tome ne ugrozi proizvodnja u KAP-u.

POBJEDA: Ima, međutim, onih koji ne misle tako…

KRIVOKAPIĆ: Tako je, za taj koncept Vlada nema podršku nekih opozicionih partija, pa čak ni koalicionog partnera i ta mučna situacija za kompaniju i njene zaposlene traje već nekoliko mjeseci.

POBJEDA: I vi ste bili aktivni i u Skupštini i ispred zgrade. Šta je bio cilj tog vašeg djelovanja, koje je u pojedinim trenucima imalo i politički prizvuk?

KRIVOKAPIĆ: Sindikalni predstavnici su imali razgovore sa većinom političkih klubova u Skupštini Crne Gore i samo tražili podršku za donošenje odluke o nastavku rada i vraćanje KAP-a u okrilje države.

POBJEDA: U međuvremenu se pojavio i prijedlog SNP-a za koji i predstavnici Vlade smatraju da može biti dobra polazna osnova za konstruktivan razgovor o KAP-u. Šta vi o tome mislite?

KRIVOKAPIĆ: Moram pomenuti da su predstavnici SNP, na čelu sa gospodinom Milićem, sa kojima smo se sreli nekoliko puta, bili najkonkretniji u podršci i spremili su svoj prijedlog za Skupštinu. Taj prijedlog u potpunosti odgovara zaposlenima u KAP-u.

POBJEDA: Kako se, zapravo, KAP našao u tako nezavidnoj situaciji?

KRIVOKAPIĆ: Kombinat aluminijuma od svoga osnivanja davne 1970. godine, pa do danas imao je svoje uspone i padove, ali nikada nije dovođen njegov opstanak u pitanje kao sada.

rade krivokapic 2 225x300 Sindikat KAP a: Razočarani smo ponašanjem političaraPOBJEDA: Šta je razlog?
KRIVOKAPIĆ: Mnogo se očekivalo od privatizacije kada je ruski CEAC kupio većinski paket akcija u KAP-u i preuzeo njegovo vođenje. Podsjetiću, u trenutku privatizacije 2005. godine u KAP-u je bilo 3.300 zaposlenih sa proizvodnjom od 100.000 tona. Poslije samo dvije  godine, tačnije 2007. godine, odlazi preko 1.000 radnika i u KAP-u ostaje 2.200 zaposlenih. Istovremeno, povećana je proizvodnja na 124.000 tona, cijena aluminijuma dostiže svoj maksimum od 3.600 dolara i Rusi zarađuju 70 miliona eura.

POBJEDA: Zar to nije bila dobra osnova za napredovanje, a ne za propadanje u duboku krizu?

KRIVOKAPIĆ:  Umjesto da tada krene razvoj i ekspanzija KAP-a, počinje njegovo urušavanje. Rusi to pravdaju time da im nije omogućena kupovina Termoelektrane u Pljevljima. Ako se sjećate, tada je
Skupština Crne Gore poništila tender na kojem su Rusi dali najbolju ponudu. Većina u Skupštini, predvođena SDP-om, je to pravdala tako da je „mnogo dati jednoj kompaniji toliki dio crnogorske ekonomije“.

POBJEDA: Da li je to, po vašem mišljenju, bio dobar rezon?

KRIVOKAPIĆ: Ko se imalo razumije u aluminijumsku industriju mora znati da ovakvu kompaniju treba da prati i energetski izvor kako bi proizvodnja mogla biti profitabilna. Kada se KAP gradio bilo je planirano da hidrocentrala Mratinje radi za njegove potrebe. Kako to tada nije urađeno, nije ni do dana današnjeg. Sada je to najveći problem.

POBJEDA: Problem je, dakle, ipak sistemski…

KRIVOKAPIĆ: Tako je, Kombinatu aluminijuma treba obezbijediti struju koja nema ovako visoku cijenu, koja neće ovoliko uticati na cijenu koštanja proizvodnje aluminijuma.

POBJEDA: I šta sad da se radi?

KRIVOKAPIĆ: Ono na što stalno ukazujemo je da se fabrika nalazi u takvoj situaciji da ne može dugo da čeka jer joj prijeti opasnost od zatvaranja. Više je razloga za to – nije riješeno obezbjeđivanje električne energije, nemamo sirovina i danas ih trošimo na kašičicu, nedostaju rezervni djelovi…
Mišljenja smo da su zaposleni dali sve od sebe da sačuvaju kompaniju i svoja radna mjesta, i da nadležne institucije u državi sada moraju preuzeti na sebe odgovornost i donijeti odluku o KAP-u.

Najnovije u rubrici