Objavljeno: pon, 15. apr, 2013.

Opeka i kamen za dekoraciju doma

Oblaganje zidova opekom ili kamenom unosi u enterijer dodatnu toplinu, i prijatnu atmosferu i notu istančanog ukusa za kvalitet, dugotrajnost i postojanost, koju ovi materijali reflektuju.

Alternative za prirodni kamen

kamen 1 Opeka i kamen za dekoraciju  domaNa tržištu se mogu naći odlične alternative za prirodni kamen  i opeku. To su obloge koje vjerno kopiraju izgled kamenog zida ili zida od opeke. Postoje obloge koje se koriste za enterijer i one za eksterijer. Upotrebljavaju se već dugo  širom svijeta.

Efekat je vrlo autentičan. Oblaganjem zidova ovom vrstom materijala mogu se postići efekti zida od rustične opeke, grubog planinskog kamena i  kamenih kocki.  Prednosti u odnosu na zidanu oblogu pravim kamenom ili opekom leže u tome što je materijal mnogo lakši, a samim tim i jeftiniji.

Obloga se može postavljati na neobrađen zid, a na već gotov zid postavlja se preko mrežice. Zidne obloge od kamena ili opeke mogu dati zanimljive efekte u uređenju enterijera. Efekat dodatno pojačava način slaganja, vrsta spojnica i  odabir boje i nijanse.

Kombinacija kamena sa drvetom

Treba obratiti pažnju na odabir  i slaganje ovako obrađenih zidova sa drugim materijalima, elementima i detaljima u prostoru. Kombinacije kamena ili opeke sa drvetom ili staklom  daju vrhunska rešenja. Avangardno uvijek djeluje upotreba kamena ili opeke sa ultramodernim materijalima i detaljima.

 Kamenom ili opekom možete obložiti zidove ili samo jedan zid, kako biste ga akcentovali, zatim stub i  vidne grede.

Mogu se koristiti za dekoraciju u svim prostorijama, počev od dnevne sobe, spavaće,  do kupatila i kuhinja. Obavezna je jedino umjerenost pri oblaganju zidova, jer u suprotnom možete opteretiti prostor i napraviti kontra efekat.

Ukoliko ste u fazi renoviranja stana i imate  zidove gole do te mjere da se vidi opeka, razmislite o tome da zadržite takav izgled zida ili dijela zida.

Možete ga i prekrečiti poludisperzijom bijele boje i dobićete efektan bijeli  zid od opeke koji će sam po sebi postati detalj u stanu, i to bez ikakvog ulaganja.     M.V.

foto: interijer.hr

Najnovije u rubrici