Objavljeno: sri, 08. maj, 2013.

EBRD: Za investicije u energetici Crne Gore 60 miliona eura kredita

ebrd u 300x199 EBRD: Za investicije u energetici Crne Gore 60 miliona eura kreditaPOBJEDA – Evropska banka za obnovu i razvoj  podržaće kreditom od 60 miliona eura ključne investicije u energetskom sektoru Crne Gore, od kojih se očekuje da će ojačati regionalnu trgovinu i razmjenu – saopšteno je danas iz ove banke.

- Ove investicije su prvi korak u razvoju koridora dalekovoda između apeninskog i balkanskog poluostrva koji će se oslanjati na podmorski kabl između Italije i Crne Gore. Izgradnja projekta vrijednog oko milijardu eura, koji će povezivati Vilanovu u Italiji sa Jazom u Crnoj Gori preko 415 km dugog 1 GV visokonaponskog DC kabla trebalo bi da počne 2014. godine. Ova interkonekcija će biti ključni element u energetskoj strategiji Crne Gore i njoj susjednih zemalja – navodi se u saopštenju EBRD.

Investicija, koju EBRD finansira, stvoriće kapacitet prenosa koji je potreban za podmorske interkonekcije.

- Ovo uključuje izgradnju nove 400/100/35kV trafostanice u Lastvi, odvraćanje i jačanje postojeće mreže oko Lastve, a prema podstanicama i izgradnju novog 155 km dugog 400kV dalekovoda od Lastve do Pljevalja u sjevernom dijelu Crne Gore. Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na više od 100 miliona eura u kojima će njemački KfV učestvovati sa 25 miliona eura, a preostali dio će biti finansiran iz sopstvenih fondova zajmoprimaoca – objasnili su iz EBDR.

Mr. M.

Najnovije u rubrici