Objavljeno: pon, 20. maj, 2013.

Ugovore za dodjelu podrške kroz MIDAS projekat potpisalo 29 poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović poručio proizvođačima da realizuju projekte u što kraćem roku, jer za male i mikro proizvođače neće biti velikih šansi prilikom povlačenja sredstava iz EU

PODGORICA – Ugovore za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u poljoprivredna gazdinstva, u okviru drugog i trećeg poziva za projekat MIDAS, u ponedjeljak su potpisali 29 poljoprivrednih proizvođača iz 11 crnogorskih opština.  

petar ivanovic1 Ugovore za dodjelu podrške kroz MIDAS projekat potpisalo 29 poljoprivrednika Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović poželio je proizvođačima da što brže završe investicije i izrazio zadovoljstvo što dolaze iz raznih opština Crne Gore.

- Mi smo se potrudili da u okviru procedure ubrzamo procese, a vas molim da se potrudite da projekte realizujete u što kraćem roku. Nemamo mnogo vremena. Nemojte misliti da će tako lako i brzo stizati sredstva iz EU za mikro i male poljoprivrednike – rekao je Ivanović na svečanom potpisivanju.

Ministar Ivanović je istakao da je cilj podrške kroz MIDAS da se posjedi ukrupnjuju, a poljoprivrednici što prije dostignu veće standarde.

Grantove su dobili poljoprivredni proizvođači iz Ulcinja, Podgorice, Nikšića, Plužina, Pljevalja, Kolašina, Berana, Andrijevice, Bijelog Polja, Rožaja i Plava. Njih 23 apliciralo je kroz treći poziv, a šest su aplicirali za drugi poziv, ali su tek sada stekli uslove za potpisivanje ugovora i početak realizacije planiranih projekata.

Prema riječima Ivanovića, u okviru trećeg poziva primljeno je 50 aplikacija, ukupne planirane vrijednosti investicija 670 hiljada eura, od čega je podrška MIDAS-a 250 hiljada eura.

On je kazao da je karakteristika drugog i trećeg poziva podrška države od oko 60 odsto za razliku od prvog i četvrtog poziva gdje je ona 50 odsto.

Cilj drugog i trećeg poziva, kako je dodao, je da se podrže projekti zaštite od erozije tla, kako bi se povećale kvalitetne površine za zasade, kao i podrška za izgradnju objekata za silažu, kako bi se povećala proizvodnja stočne hrane.

Menadžer projekta MIDAS Miloš Šturanović saopštio je da je projektom ostvaren efekat pozitivne energije između poljoprivrednih proizvođača i Ministarstva.

- Važno je što se poštuju propisane procedure i vjerujem da je MIDAS dobro poluvrijeme utakmice u kojoj je drugo poluvrijeme povlačenje sredstava iz IPARD-a – ocijenio je Šturanović.

Ako nastavimo ovako, poljoprivreda će biti strateška 

Ministar Ivanović očekuje da će ove godine od projekta, banaka i iz sopstvenih sredstava proizvođača u poljoprivredu biti uloženo 7,5 miliona eura.

- To nije malo, ali to treba uvećavati. Clj je da što više sredstava uđe u crnogorsku poljoprivredu, za koju vjerujem da je jedna od lijepih razvojnih šansi Crne Gore.

Da li je strateška grana ili ne, o tome će posvjedočiti bolje podaci nego naša mišljenja, ali ako budemo radili ovako kako smo krenuli u ovih šest mjeseci siguran sam da ćemo se izboriti da bude strateška – istakao je Ivanović.

Poziv da dostave ideje za agrobudžet 2014. 

Ivanović je ponovio poziv poljoprivrednicima da do 30. septembra ove godine Ministarstvu pošalju predloge i ideje za agrobudžet za narednu godinu.

- Do tog datuma poljoprivrednici treba da  dostave predloge za učešće na onim sajmovima koji su im zanimljivi, jer Ministarstvo ima namjeru da na tim manifestacijama podrži učešće malih proizvođača – rekao je ministar.

I. Kv.

Najnovije u rubrici