Objavljeno: sub, 25. maj, 2013.

Sukobi gej aktivista i desničara u Moskvi i Kijevu

MOSKVA – Ruska policija je u subotu privela najmanje 30 boraca za prava gej populacije i njihovih protivnika na neodobrenom skupu u Moskvi. Gej aktivisti su pokušali da razviju transparent ispred Donjeg doma ruskog parlamenta, kojim se osuđuje zakon donijet u januaru, ali ih je napala grupa pravoslavnih hrišćana koji su nosili ikone i krstove, prenio je AP.

Rusija parada.jpg 3 300x168 Sukobi gej aktivista i desničara u Moskvi i KijevuDonji dom ruske Dume izglasao je u januaru zakon kojim se javni događaji i širenje informacija o LGBT populaciji maloljetnim licima kažnjava novčano do 16.000 dolara. Zakon još čeka konačno odobrenje.

Uprkos sudskoj zabrani, najmanje 100 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije okupilo se u subotu i u Kijevu na prvoj Paradi ponosa u Ukrajini.

Učesnici su nosili transparente protiv diskriminacije i ponižavanja gej populacije. Skup, koji su obezbjeđivale jake policijske snage, trajao je pola sata.

Na istom mjestu okupili su se i protivnici Parade ponosa, uzvikujući parole protiv homoseksualaca. Policija je privela 13 osoba koje su provocirale učesnike Parade i cijepali im postere.

Među okupljenima su, kako je prenijela ukrajinska agencija UKRINFORM, bili i gradonačelnik Minhena i jedan član Evropskog parlamenta.

Sud u Kijevu je prije dva dana zabranio održavanje prve Parade ponosa u Ukrajini.Rusija parada.jpg 2 300x168 Sukobi gej aktivista i desničara u Moskvi i Kijevu

Prošle godine organizatori su otkazali paradu u posljednjem trenutku jer su se na lokaciji planiranoj za okupljanje pojavili skinhedsi s namjerom da napadnu učesnike.

Izvor: Tanjug

Najnovije u rubrici