Objavljeno: pet, 31. maj, 2013.

„Pijavica“ zbrisala plastenike, voćnjake…

 Na udaru neuobičajenog vrtloga, koji je zahvatio površinu dužine nekoliko kilometara i širine pedesetak metara, našli su se plastenici, zasadi pšenice, voćnjaci

PODGORICA – Olujni vrtložni vjetar, nalik na tornado, juče je oko 10 sati protutnjao zapadnim dijelom sela Pothum u Malesiji i sravnio sa zemljom sve što mu se našlo na putu. A na tom putu našli su se usjevi i objekti nekoliko poljoprivrednika – tri plastenika, značajna površina pšenice i voćnjaci. Oštećeno je i nekoliko objekata i krovova.

plastenik g 300x143 „Pijavica“ zbrisala plastenike, voćnjake...Mještani Pothuma, oni najstariji, kažu da ne pamte takvu pojavu na ovim prostorima. Vjeruju da je bila takozvana „pijavica“.   Najgore su prošli poljoprivrednici, kojima su stradali objekti i usjevi koji su se našli na zahvaćenoj površini koja je, kako se procjenjuje, dužine nekoliko kilometara i širine do pedesetak metara.

Milovanu Miliću urušena su tri plastenika sa salatom, paradajzom i paprikom.

- Čuo sam neki huk nalik zvuku aviona. Potom sam pomislio da je zemljotres, ali se ništa nije treslo. Kada sam izašao, imao sam šta vidjeti. Sve je bilo sravnjeno i iščupano. Pod plastenicima sam imao oko 1.000 kvadratnih metara. Sve što smo radili 12 godina, sada dođe neka pijavica i sve uništi – kaže Milić, koji štetu procjenjuje na oko 30.000 eura.

Njegovom komšiji Smailu Čumuljaju na udaru, kako kaže, pijavice našao se dio pšenice površine oko tri hektara, ali i zasad lubenice.

- Sravnilo je sa zemljom, ne vjerujem da će što ostati. Čitav trud otišao je u nekoliko sekundi – kaže ovaj poljoprivrednik.

Koliko je nevrijeme bilo jako, pokazuje i primjer štete koju je imao Prenka Junčaj. Jak vjetar koji je kratko trajao počupao je dvadesetak stabala voćki, a među njima i dobro rodna šljiva stara 17 godina.

Poljoprivrednike je juče obišla i ekipa Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Rukovodilac Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Vukota Stanišić kazao je za Pobjedu da je nekoliko poljoprivrednika pretrpjelo štetu i da je i ovaj slučaj pokazao koliko je bitno da poljoprivrednici osiguraju usjeve i objekte od rizika vezanih za elementarne nepogode.

- Iako je ovo nesvakidašnja pojava, ipak može da služi kao podsjetnik da su elementarne nepogode, kao što su grad, poplave, suša, veliki snijeg, vjetar sve češći pratilac poljoprivredne proizvodnje i da proizvođači treba da preduprijede gubitke tako što će se osigurati – kaže Stanišić.

- Koliko god da je iznosila polisa za osiguranje plastenika koji je uništen, danas bi se isplatila – kazao je Stanišić.

Micev: Nije pijavica, više liči na tornado

PODGORICA – Nevrijeme je juče u Tizima izazvalo neobičnu pojavu koju su pojedini mediji nazvali „pijavica“.

Branko Micev meteorolog 2303 2012 Bojana Cupic 2 248x300 „Pijavica“ zbrisala plastenike, voćnjake...

Branko Micev

Načelnik Centra za analizu i prognozu u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev za Pobjedu kaže da je to pogrešan naziv.

- To što se desilo najviše podsjeća na tornado, ali ne može se ni tako nazvati. Ja bih to nazvao oluja ili vrtlog. Pijavica je pojava koja se veže za olujne grmljavinske oblake, koji se javljaju iznad velikih vodenih površina, uglavnom iznad mora – kazao je Micev.

Kako je objasnio, nevrijeme koje je zadesilo Pothum nije neuobičajeno za naše krajeve i vezano je za meteorološke situacije koje karakterišu jaku nestabilnost atmosfere.

- Kada postoji velika i snažna nestabilnost atmosfere, onda se lokalno javljaju kratkotrajne vremenske nepogode u smislu razvoja olujnih grmljavinskih oblaka. Neposredno ispod tih oblaka javlja se usisna grana koja liči na pijavicu. To je pojava koja je isključivo lokalnog karaktera, par stotina metara i traje nekoliko minuta. Sama pojava nije neuobičajena, jer je vezana za olujno grmljavinske oblake, a takvi oblaci su uobičajeni na ovom prostoru – objasnio je Micev.

I.Kv.Đ.Ć.

Ljuljđuraj: Ni starci od 90 godina ovako nešto ne pamte

Frano Ljuljdjuraj 300x168 „Pijavica“ zbrisala plastenike, voćnjake...

Frano Ljuljđuraj

Predsjednik GO Tuzi Frano Ljuljđuraj obišao je u četvrtak ugroženo područje Tuzi, tačnije zapadni dio mjesta Pothum, desno od Huma prema Kodrabudanu i Sukuruću.

- Očevici kažu da se radi o nekoj vrsti tornada, koji je došao sa južne strane sa mora i čupao je stabla šljive i smokve stare 30 godina… U voćnjaku porodice Junčaj nosio je smokve sa korijenima i po 20-30 metara. Kod porodice Milić nastradao je plastenik koji je potpuno uništen… Oštećene su dvije kuće porodice Dedvukaj. Pale su cigle, a tornado je sa jednog pomoćnog objekta odnio krovnu konstrukciju. Nosio je burad, kontejnere, kao da se radi o kutijima od papira – navodi Ljuljđuraj za Pobjedu.

Kako ističe, razgovarao je sa ljudima koji imaju 90 godina i koji su mu rekli da ovako nešto ne pamte.

- Mještani kažu da je to trajalo nekoliko minuta i da su čuli zvuk nalik zvuku aviona, a onda je to nešto udarilo direktno na Hum. Zahvatilo je pojas od 4-5 domaćinstava i prohujalo kao vihor – rekao je Ljuljđuraj, ističući da će predstavnici glavnog grada i Komisija GO Tuzi obići u petak ta područja, a građani će prijaviti štetu, koja je, nema sumnje, ogromna.

Nj.B. – M.Mi.

Najnovije u rubrici