Objavljeno: sub, 01. jun, 2013.

Kako je Zagorič opomenuo Kolašince

KOLAŠIN – Na posljednjoj sjednici Savjeta za davanje imena ulica u Podgorici kojem je predsjedavao Cvetko Vukčević, odbornik i društveni radnik koji razumije prostor kojem pripada i vrijeme u njegovom toku, predloženo je da jedna ulica u Zagoriču, dobije ime po epskom pjesniku – Starcu Miliji Kolašincu. Time je  Zagorič, uz razumijevanje čelnih ljudi Podgorice, pretekao grad koji se nalazi u prezimenu ovog epskog pjesnika – Kolašin…

TRG. Muzej Dom kulture Kako je Zagorič opomenuo Kolašince

Iako je bilo pokušaja istorijskih maniplulacija kojima je istorijsko ishodište Starac Milije Kolašinca, vezano za Ibarski Kolašin, važeća istoriografija je dokazala da je ovaj epski pjesnik porijeklom iz Kolašina. Precizirani su i podaci da se radi o Medenici iz Ravni koji je u svojim životnim traganjima stigao da desetercem „ovjeri“ istorijske događaje i to na način da svoj stih i usmenu poeziju približi Homerovim vrijednostima.

Prethodnih decenija, Kolašin kao da nije htio da prizna da je Starac Milija – njegov. Inicijative da se nađe model obilježavanja imena Starca Milije su odobravane, ali nije bilo konkretnih učinaka. Nedavno je zaživio i predlog da se organizuje ljetnji kulturni program pod nazivom „Dani Starca Milije“ ali sve je ostalo na radnom sastanku.

Predsjednik SO Kolašin, Mile Šuković, koji je i predsjednik Komisije za davanje imena ulicama, kaže da se razmišlja o tome kako da se sačuva istorijsko sjećanje na neka imena koja su vezana za Kolašin.

- Znamo vrijednosti onoga što je spjevao Starac Milija Kolašinac. Definitivno je on od Medenica iz Ravni. Treba, na primjer, naći  i obilježi istorijske učinke Mitrofana Bana koji je kao iguman Manastira Morače imao velike zasluge u prvom priznanju Crne Gore 1878. godine. Takođe,  treba da se na pravi način zabilježi i istorijski učinak patrijarha Gavrila Dožića – nabraja Šuković.

On je kategoričan da ovim imenima ne treba nazvati neke od kolašinskih ulica.

- Treba razmišljati da se na primjer Dom kulture nazove imenom Starca Milije, a da Zavičajni muzej nosi ime Mitrofana Bana i Gavrila Dožića – predlaže Šuković.

Dok svi ovi predlozi ne krenu u proceduru, prije toga će iz Zagoriča, iz Podgorice, krenuti pismo ili pošiljka iz tamošnje ulice Starca Milije Kolašinca. A Kolašin će i ovoga puta najvjerovatnije zakasniti….

Tekst i foto:Dr.Drašković

Najnovije u rubrici