Objavljeno: pon, 03. jun, 2013.

Odlazak u penziju utiče na zdravlje

Odlazak u penziju dovodi do depresije i povećava rizik od nastanka bolesti, navodi se u studiji „Radi duže, živjećeš zdravije“ nezavisnog britanskog Instituta za ekonomske studije.

penzija 300x207 Odlazak u penziju utiče na zdravljeIstraživanje, vršeno na uzorku od 9.000 osoba od 50 do 70 godina u 11 različitih evropskih zemalja, pokazalo je da je 40 odsto učesnika ankete izjavilo da su i poslije odlaska u penziju potpuno ili prilično zdravi.

Kod 60 odsto njih, međutim, poslije prestanka radnog odnosa povećani su rizik da obole od nekog funkcionalnog oboljenja i mogućnost redovnog uzimanja ljekova.

Rizik od dobijanja nekog ozbiljnog mentalnog oboljenja poslije odlaska u penziju povećan je u 40 odsto slučajeva.

Istraživanje je pokazalo i da dvostruko veći penzionerski staž povećava za 17 odsto šanse za oboljevanje od depresije, a za 22 odsto za nastanak nekog funkcionalnog oboljenja.

Odlazak u penziju je daleko stresniji od problema izazvanih na radnom mjestu, naglašavaju stručnici koji takođe upozoravaju i na opasnost od socijalnog izopštenja penzionera, što je takođe jedan od faktora nastanka depresije.

Izvor: Tanjug

Najnovije u rubrici