Objavljeno: pon, 03. jun, 2013.

Školski brod „Jadran“ obilježava 80 godina postojanja

Najzanimljivije i najduže putovanje bilo je za Sjevernu Ameriku. Brod je 21. juna 1938. godine svečano uplovio u Njujork, gdje se zadržao 16 dana. Tom prilikom posada je posjetila našeg čuvenog naučnika Nikolu Teslu i poklonila mu gravuru broda – rekao je komandant broda Goran Pajović

Piše: Maja Đurđić

TIVAT – Najstariji brod crnogorske Mornarice – školski jedrenjak Jadran punih 80 godina zavodi luke i mora jedinstvenom ljepotom. Na tom brodu stasavaju generacije mornaričkih oficira, podoficira i mornara, učeći navigaciju, vještine i upoznavajući ćudi mora.

jedrenjak jadran Školski brod „Jadran“ obilježava 80 godina postojanja

foto: nacional.hr

Ove godine obilježava se osam decenija otkako plovi svjetskim vodama. To je samo jedan od razloga da zavirimo u šarm „Jadrana“, njegovu istorijsku i upotrebnu vrijednost. Prošle sedmice Mornarica VCG je upriličila jednodnevno krstarenje Bokokotorskim zalivom za nagrađene učenike na konkursu „Jadran i mi“. Pola sata prije nego što smo se ukrcali na brod, kiša je besomučno padala. I onda, najednom, priželjkivano sunce je obasjalo pristanište Pine u Tivtu i naše upoznavanje sa „Jadranom“ je moglo da počne.

Po ulasku na brod pažnju su privukli ugravirani datumi i gradovi sa međunarodnih krstarenja ovog jedrenjaka. Dočekuje nas njegov komandant, poručnik bojnog broda Goran Pajović i priča počinje…

- Najzanimljivije i najduže putovanje bilo je za Sjevernu Ameriku, do Njujorka i Bostona. Preko Malte, Gibraltara, Madeire i Bermuda brod je 21. juna 1938. godine svečano uplovio u Njujork, gdje se zadržao 16 dana i za to vrijeme obišlo ga je više hiljada naših iseljenika. Tom prilikom posada je posjetila našeg čuvenog naučnika Nikolu Teslu i poklonila mu gravuru broda – priča komandant i dodaje da je to putovanje trajalo četiri mjeseca.

Jedrenjak je plovio Jadranskim, Crnim, Sjevernim, Crvenim, Sredozemnim morem, ali i Atlantskim okeanom. Obišao je i niz svjetskih luka, među kojima je, kako navodi komandant, i Portsmut u Engleskoj, gdje je prije osam godina bio učesnik smotre povodom 200 godina Trafalgarske bitke.

Tri jarbola

2013 05 30 14.24.55 225x300 Školski brod „Jadran“ obilježava 80 godina postojanjaOtkrivamo pedalj po pedalj broda. Na palubi dominiraju tri elegantna jarbola, od kojih je najviši 39,1 metar. Na jednom od jarbola je zakačena crvena tabla na kojoj je pozlaćenim slovima napisano „H.C.Silken Son“Hamburg1933. godine – mjesto gdje je sagrađen jedrenjak za potrebe tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Komandant dodaje da je u Tivat, gdje je danas njegova matična luka, uplovio 16. jula 1933. godine. Od tada ispisuje burnu istoriju…

- Tokom Drugog svjetskog rata školski brod „Jadran“ koristila je italijanska ratna mornarica, takođe kao školski brod, ali pod nazivom „Marko Polo“. Agonija broda počinje od kapitulacije Italije. Potpuno zapušten, ogoljen i opljačkan, dočekao je kraj rata vezan u jednom od venecijanskih kanala, služeći kao most – objašnjava komandant „Jadrana“.

Dotegljen je 1946. godine u tadašnju Jugoslaviju, gdje je i remontovan.

- Od tada do danas „Jadran“ se redovno održava i remontuje i spada u red najljepših jedrenjaka tipa barkantin. Od Drugog svjetskog rata naovamo „Jadran“ima status broda za obuku mornaričkih kadrova. Formiranjem Vojske Crne Gore brod je u sastavu Mornarice VCG – navodi Pajović.

Ploveće učionice“

Krstareći zalivom, susreli smo se sa kruzerom koji je isplovljavao iz Kotora. Ljudi sa paluba oba broda mahali su jedni drugima. Posmatrajući taj velelepni brod, sve je bila očiglednija jedinstvenost našeg jedrenjaka, koji nosi priču i šmek davnih vremena.

Na njemu su se obučavale generacije mladih oficira ratne, a u novije vrijeme i trgovačke mornarice i tako je postao sinonim ljepote pomorskog poziva i prvih koraka kadeta u „plovećima učionicama“. Dan-danas oficiri bivše Jugoslavije koji su nekada njime oplovili Mediteran drže u radnim kabinetima uokvirenu fotografiju „Jadrana“ sa razapetim jedrima.

O njegovoj istorijskoj vrijednosti govore i mnogobrojne plakete inostranih mornarica koje krase jednu od kabina broda.

Na brodu postoji šest jednokrevetnih, dvije dvokrevetne i tri četvorokrevetne kabine, zatim jedan dvanaestokrevetni i dva tridesetokrevetna prostora. Mnoge od tih prostorija su dotrajale, ali nakon remonta broda, koji je planiran za jesen u Brodogradilištu u Bijeloj, i one će, kako je najavljeno, dobiti novi izgled.

Multinacionalna posada

 Komandant navodi da je prije četiri godine na brodu bila multinacionalna posada sa kadetima iz Grčke, Italije, Slovenije, Srbije i Albanije. Oni su plovili do Istanbula, Konstance i Pireja.

- Prvi put ove godine, sa Fakultetom za pomorstvo u Kotoru u maju je organizovano putovanje do Italije i obuka njihovih studenata – navodi komandant Pajović. To je bilo 22. međunarodno putovanje jedrenjaka „Jadran“ i posljednje u aktuelnoj tehničkoj konfiguraciji, jer mu predstoji generalni remont.

Dok obilazimo unutrašnjost broda, kroz omanji prozor pogled pada na pučinu i pokreće maštu o putovanjima, životu posade, opasnostima, burama, egzotičnim gradovima, strujama, navigacijskim vještinama, snalaženjima…

Utisak sa tročasovnog druženja je jak i želje jasne – „Jadranu“ mirno more, više morskih milja, spretna posada i da mu jedra pune mnogi vjetrovi drugih mora i dalekih zemalja.

skolski brod jadran Školski brod „Jadran“ obilježava 80 godina postojanja

Program proslave 80. rođendana Jadrana

Proslava jubileja jedrenjaka počela je u martu kada je otvorena izložba fotografija, dokumenata i predmeta u novoj zgradi opštine Tivat. Autor postavke u kojoj su predstavljena tri perioda iz života školskog broda je zaljubljenik u ovaj jedrenjak, Baranin Goran Grković.

U okviru obilježavanja 80. rođendana, osim literarnog i likovnog konkursa „Jadran i mi“,  u toku prošle sedmice na brodu je bila otvorena likovna kolonija sa devet slikara iz Crne Gore.

Za jun i jul su najavljena sportska takmičenja, a posebnu atrakciju predstavljaće jedriličarska regata. Kao kruna obilježavanja jubileja planirano je izdavanje monografije „80 godina školskog broda Jadran“.

Centralna proslava najavljena je za 19. avgust, kada će u Zbirci pomorskog nasljeđa nautičko-turističkog centra „Porto Montenegro“ biti otvorena velika, posebna izložba posvećena jedrenjaku, ponosu južnojadranskih voda. To je dan kada je „Jadran“ 1933. upisan u flotnu listu Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije.

Najnovije u rubrici