Objavljeno: pon, 03. jun, 2013.

Sportski automobili za koje niste čuli

Moćnu automobilsku industriju je teško izgraditi. Potrebna je snažna ekonomija u zemlji da bi se nešto takvo postiglo pa su slučajevi pokretanja proizvodnje automobila u slabije razvijenim državama prilično nepoznati van njihovih granica.

Donosimo vam pet neobičnih automobila za koje su i najzagriženiji ljubitelji automobila rijetko kada čuli.

1966. – 82. IKA Torino (Argentina)

ika torino u Sportski automobili za koje niste čuliIKA je ostatak carstva argentinskog brodograditelja iz Drugog svjetskog rata, Henry J. Kaisera. U saradnji sa kompanijom American Motors, Kaiser je pokušao da stvori automobil koji bi u potpunosti odgovarao argentinskom tržištu. Automobil je baziran na skromnom Rambler Classicu, a Argentinci su angažovali italijanski dizajnerski studio Pininfarina da uredi izgled automobila nazvanog Torino. Rezultat je bio automobil koji je izgledao poput italijanskih, a sa čvršćim oslanjanjem i ručnim mjenjačem djelovao je prilično sportski. Ovi automobili danas u matičnoj zemlji uživaju kultni status.

1962. – 64. Sabra Sport (Izrael)

Sabra u Sportski automobili za koje niste čuliTokom kratkog zatišja između ratova, Izraelci su se pozabavili idejom proizvodnje domaćih sportskih automobila. Uz pomoć male britanske kompanije Reliant Cars, nastao je prilično dobar sportski automobil Sabra, koji je bio dostupan u coupe i roadster verzijama. Performanse Fordovih četvoerocilindarskih motora su bile ipak skromne, a proizvedeno je samo stotinjak automobila. Sabra važi za jedini sportski automobil napravljen u Izraelu.

1962. – 64 GSM Flamingo (Južna Afrika)

Gsm flamingo u Sportski automobili za koje niste čuliJužna Afrika je puna zaljubljenika u automobile koji su, po ugledu na britanske sportske automobile, pokušali da naprave vlastiti. U Kejptaunu je formirana kompanija Glassport Motors kako bi napravila autohtoni južnoafrički sportski automobil. Flamingo coupe je bio prilično lijep automobil, pokretan Fordovim četvorocilindrašem. Gordon Murray, legendarni dizajner McLarena F1, porijeklom iz Južne Afrike, posjeduje jedan GSM Flamingo.

1973. – 75. Anadol STC-16 (Turska)

Anadol STC 16 u Sportski automobili za koje niste čuliSTC-16 bio je prvi turski sportski automobil i bio je prilično kompetentan i lijepo dizajniran. I njega je, kao i još nekoliko drugih automobila sa liste, pokretao Fordov četvorocilindraš od 1600 cc. Visoka cijena i tržište ograničeno samo na Tursku učinili su da se, tokom dvije godine proizvodnje, napravi samo 176 ovih automobila. Preostalo je jako malo očuvanih primjeraka, koji su danas veoma cijenjeni, a pokazali su se i veoma izdržljivim.

1969. Monteverdi 375 (Švajcarska)

Monteverdi 375 u Sportski automobili za koje niste čuliMonteverdi 375 je bio veliki i elegantni GT, pogonjen Chryslerovim motorima 383 ili 440 V8. Sa svojim elegantnim italijanskim dizajnom bio je realna konkurencija Aston Martinu. Ipak, kriza sa gorivom učinila je svoje i stavila tačku na proizvodnju GT automobila.

Izvor: Klix.ba

Najnovije u rubrici