Objavljeno: uto, 04. jun, 2013.

Pobjeda istražuje: Koliko košta hrana na moru

BUDVA – U nekim budvanskim restoranima i dalje se može ručati za tri do četiri eura. Ugostitelji nijesu podizali cijene, uprkos nedavnom povećanju PDV-a od dva odsto.

Cjenovnici u Budvi Za sada nije skupo 300x225 Pobjeda istražuje: Koliko košta hrana na moruU restoranu „Lido“, pedeset metara udaljenom od mora, ručak košta četiri eura, a u obližnjem restoranu „Kralj“ čorbe i supe su dva eura. Restoran „Pod lozom“ ubraja se u one koji turistima nude povoljne cijene – supa, glavno jelo i salata koštaju 3,5 eura. Riblji meni u restoranu „Kod Iva“, koji obuhvata riblju čorbu, ribu na žaru, hljeb i salatu, košta šest eura. U restoranu „Stefan“ u Starom gradu omlet košta 2,5 eura, sutlijaš sa voćem dva eura, slatki doručak 2,5, a „doručak kod Stefana“ po cijeni od četiri eura sadrži jaja, pršutu, sir i paradajz.

Štednja

- Doveo sam djecu na more da liječe bronhitis i zadovoljan sam cijenama hrane. Suhomesnti proizvodi skuplji su u Pljevljima nego u Budvi. Stanujem kod prijatelja, a za hranu dnevno trošimo 20 eura. Sami kuvamo i spremamo hranu i to je jedini način da se uštedi novac – kaže Mićo Vučković iz Pljevalja.

U gradskim marketima „Mega“, „Roda“ i „Franca“ ističu da cijene mesa neće rasti do kraja mjeseca. Kod njih kilogram svinjskog buta košta od 3,5 do četiri eura po kilogramu.

- Dvije svježe pljeskavice u marketu „Franca“ koštaju 1,30 eura, koliko je i pakovanje pileće džigerice. Krastavci su 70 centi, a paradajz pola eura u „Megamarketu“ – i eto ručka – kaže radnik iz Nikšića Slobodan Božović.

Konzerva „hajneken“ piva u marketu „Maksi“ košta 49 centi,  kisjela voda od litar i po 50, dok u prodavnici „Slavija“ sirup „nektar“ od litra košta 1,90 eura.

Pekari

I pekari se nadmeću kako da što povoljnije prodaju svoje proizvode. Vekna hljeba u marketu „Franca“ košta pedeset centi, „budvanski“ hljeb iz gradske pekare 60, a popularna „ruža“ 70. Poslastice se odnedavno prodaju i na komad. U poslastičarnici „Le gemele“, čokoladne kolačiće sa kokosom i princez krofnice prodaju po cijeni od 20 centi.

Najjeftinije voće su jabuke i banane – kilogram se u velikim marketima prodaje za euro, dok su kod uličnih piljara, koji ne izdaju fiskalne račune, skuplje za pola eura.

D.St.

Najnovije u rubrici