Objavljeno: pet, 16. avg, 2013.

Stanodavci i podstanari iz različitih uglova gledaju na svoje muke: Niko srećan, niko zadovoljan

Iznajmljivanje dvosobnog stana u Donjoj Gorici košta mjesečno 170 eura, dok za sličnu kvadraturu u Balšićevoj ulici treba odvojiti rekordnih 800 eura. Ista je cijena stana od 72 kvadrata u naselju Gorica C, dok je na Starom aerodromu iznajmljivanje stana od 86 kvadrata košta 600 eura

PODGORICA – Vrijeme je teško i za stanodavce i za podstanare. Prvi muku muče da naplate novac za iznajmljivanje stana ili da namire ogromni dug za struju i vodu koji je bivši stanar ostavio, kao i da počiste nered iza nemarnih korisnika njihovog stana. Drugi u stalnoj potrazi za novim domom, nosaju se sa koferima iz jednog u drugi stan, i što je najteže, skupljaju novac za kiriju…

Visoke kirije

Podgorica panorama 0207 2013 Bojana Cupic 002 Stanodavci i podstanari iz različitih uglova gledaju na svoje muke: Niko srećan, niko zadovoljanIznajmljivanje dvosobnog stana u Donjoj Gorici košta mjesečno 170 eura, dok za sličnu kvadraturu u Balšićevoj ulici treba odvojiti rekordnih 800 eura. Ista je cijena stana od 72 kvadrata u naselju Gorica C. Cijena iznajmljenog stana od 86 kvadrata na Starom aerodromu doseže čak 600 eura, dok se u Studentskoj ulici stan površine 30 kvadrata može naći do 270 eura.

Prema mišljenju podstanara kirije su previsoke, oglasi često nijesu pouzdani „jer se dešava da ljudi navedu da su stanovi odlično opremljeni, a kad dođu, vide suštu suprotnost“.

- Iz Kolašina sam, od kad sam se doselio u Podgoricu nijesam imao problema sa ljudima kod kojih sam bio podstanar. Jedini problem je to što su cijene stanova jako visoke. Sad plaćam stan kod Elektro-tehničke škole 200 eura, a radim za platu koja nije puno veća od toga – rekao je za Pobjedu Jovica Vlahović.

Sa druge strane stanodavci, kako su kazali Pobjedi, očekuju od budućih podstanara da redovno plaćaju kiriju i račune, te da vode računa o higijeni u stanu.

- Dešavalo mi se da mi ostanu dužni, da dovode goste za koje se priča „sve i svašta“, da se komšije žale na njih – rekao nam je sugrađanin Dražen Vukčević, koji izdaje sprat kuće.

(Ne)higijena

Puno je onih koji se žale i na lošu higijenu stanara, pa nam je tako Vukica Vujošević rekla da je nedavno izbacila djevojku iz stana zbog neprijatnih mirisa koji su se širili iz njega.

- Mješavina smrada od alkohola, cigareta, neopranog veša i suđa, ubuđale hrane me zapuhnula svaki put kada sam došla po kiriju – ističe Vukica Vujošević i dodaje da je poslije šest mjeseci to morala prekinuti.

- Moje iskustvo nije loše. Osobe koje su do sada živjele u mom stanu bile su „normalne“. Dešavalo se da ponekad zakasne sa kirijom po par dana, ali progledam im kroz prste jer se u današnje vrijeme mora razumjeti da narod teško skuplja novac – kaže za Pobjedu stanodavac Željko Martinović.

Ni stanari ne gledaju kroz ružičaste naočare na ovakve stvari.

- Dešavalo nam se da dođemo da pogledamo stan, a u njemu WC smrdi, šolja bude „praistorijska“, ne postoje elementarni uslovi za život – rekla nam je studentkinja Dijana Božović.

Sobe u studentskim domovima po pristupačnim cijenama

Za razliku od privatnog smještaja, cijene soba u studentskim domovima su, kako se slažu mnogi studenti, na zadovoljavajućem nivou a i uslovi stanovanja su, ističu, veoma dobri.

- Cijena smještaja zavisi od kategorije objekta, i to u Plavom dvoru i prvoj fazi Novog doma iznosi 11,8 eura za mjesec, u drugoj fazi je 7,4 a u Domu učenika sedam eura. Cijena ishrane za mjesec je 22,2 eura i obuhvata tri obroka dnevno – kazao je za Pobjedu direktor JU Dom učenika i studenata Radoslav Jovanović.

Kako je istakao, uz podršku Ministarstva prosvjete i ove godine su mnogo uradili na modernizaciji i poboljšanju standarda smještaja i ishrane, kao i ostalih sadržaja za život i rad.

- U ljetnjem periodu u učeničkom domu je adaptirana većina prostora, biblioteka i čitaonica. Stolarija u pojedinim sobama i zajedničkim prostorijama je takođe popravljena. Video nadzori i informacioni sistemi su poboljšani tako da Dom spremno dočekuje učenike za početak školske godine – rekao je Jovanović.

M. Jukić - J.K.

Broj komentara: 1
Vaši komentari:
  1. Ko nije bio podstanar i nezna sta jeto-psihickoizludivanje.Nekada se reskiralo podstanarstvo jer se u bliskoj perspektivi naslucivalo trajno stambeno rijesenje.Danas je to dosa teze i moj savjet podstanarima da se vrate odakle su dosli i neka se svog povratka.Sto se prije vrate to ce ostati u normalnoj svijesti i djecu sacuvati.Barem 20% gradana Podgorice koji imaju stambeno rijesenje jedva sastavljaju kraj sa krajem.U evropskim razvijenim zemljama gradani bjeze u prigradska ili manja naselj a u vele gradovima stanuje dijaspora pod kirijom(vidljiva razlika u odijevanju i voznji auta,npr zive 30god a da neznaju gdje se nalazi bolje gradski bazen ili skijaliste).

Najnovije u rubrici