Objavljeno: pon, 19. avg, 2013.

„Immediate response 13”: Vježba za zajedničko dejstvo u ratnim zonama

PODGORICA – Vježba „Immediate response 13”, čiji je glavni cilj dostizanje saradnje partnerskih nacija prilikom zajedničkih dejstava u ratnim zonama, otvorena je u nedjelju u Simulacionom centru Oružanih snaga Hrvatske. 

immediate response 13 300x169 „Immediate response 13”: Vježba za zajedničko dejstvo u ratnim zonamaKako je saopšteno na sajtu Vojske Crne Gore, na vježbi, koja je jedna od aktivnosti u okviru A-5 inicijative, učestvuje oko 300 pripadnika država potpisnica među kojima su Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Crna Gora, kao i države posmatrači Slovenija, Srbija i Velika Britanija.
- Vježba će trajati do 31. avgusta, a glavni cilj je dostizanje punog kapaciteta interoperabilnosti partnerskih nacija prilikom zajedničkih dejstava u ratnim zonama – saopštili su iz VCG.
Navodi se da se vježba simulacijski izvodi uz pomoć kompjuterskih sistema na brigadnom i bataljonskom nivou.
- Prvi dio vježbe je akademskog nivoa – proces donošenja vojnih odluka, dok je u drugom dijelu glavni cilj praktično uvježbavanje komandnog lanca u raznim incidentnim situacijama u kriznom području – objašnjavaju iz VCG.
Na vježbi učestvuju četiri crnogorska vojnika – major Zoran Vasiljević, poručnik fregate Radule Čović, stariji vodnik prve klase Miodrag Jokanović i stariji vodnik prve klase Vladan Pajović.

Iv.P.

Najnovije u rubrici