Objavljeno: pet, 30. avg, 2013.

U Crnoj Gori se 61 osoba vodi kao nestala

Iz CGO upozoravaju da su postjugoslovenske države i društva dužni da neprestano i posvećeno rade na rasvjetljavanju sudbine svih stradalih tokom ratova devedestih godina. Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta, 34.886 osoba je nestalo u periodu od 1991. do 2001. godine.

PODGORICA – Međunarodni dan nestalih 30. avgust obilježava se danas širom svijeta. U Crnoj Gori se prema podacima Centra za građansko obrazovanje 61 osoba vodi kao nestala.

Podgorica panorama 12 300x180 U Crnoj Gori se 61 osoba vodi kao nestalaIz te nevladine organizacije tim povodom upozoravaju da su postjugoslovenske države i društva dužni da „neprestano i posvećeno rade na rasvjetljavanju sudbine svih stradalih tokom ratova devedestih godina“.

- Pravna, ali i ljudska je obaveza učiniti sve da podaci o grobnicama i mjestima stradanja na teritoriji svake od zemalja budu pronađeni. Nažalost, i danas, dvije decenije od ratova koji su se dogodili u regionu, mi i dalje govorimo o hiljadama nestalih lica na ovim prostorima – saopštila je Mirela Rebronja iz CGO.

Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta, 34.886 osoba je nestalo u periodu od 1991. do 2001. godine.

Mirela Rebronja napominje da se za posmrtnim ostacima 11.859 osoba još traga. Od tog broja, kako je rekla, sudbina 10.190 osoba i dalje nepoznata, dok su za 1.669 nestalih poznati podaci o stradanju, ali posmrtni ostaci nijesu pronađeni.

- U Crnoj Gori se kao nestalo vodi 61 lice, iako udruženja porodica žrtva, kao i organizacije koje su posvećene uspostavljanju tranzicione pravde kontinuirano rade na pronalaženju novih podataka i tragova koji bi vodili rješavanju svih otvorenih slučajeva – kazala je ona.

Iz CGO napominju da se ne smije zaboraviti na bol porodica koje i dalje tragaju za svojim najbližim.

- Bez obzira na godine koje prolaze njihova patnja ne prestaje, pa im u tom pravcu kao pojedinci, ali i društva uopšte, dugujemo punu podršku, pomoć i solidarnost – istakla je Mirela Rebronja.

Međunarodni dan nestalih ustanovljen je 1981. godine na Kosta Riki, sa ciljem da se privuče pažnja na sudbinu mnogih nestalih osoba i patnju njihovih porodica. Ovaj datum obilježiće danas i Udruženje porodica nestalih. Oni će organizovati konferenciju za novinare na kojoj će, pored Mirele Rebronje i predsjednika udruženja Ljubiše Filipovića govoriti i sekretarka Komisije za nestale Crne Gore Darka Džambasan i Dejan Bojanić iz službe traženja Crvenog krsta Crne Gore.

Đ.Ć.

Najnovije u rubrici