Objavljeno: sub, 31. avg, 2013.

Ivo Josipović: ,,Leks Perković” postao štetan

ZAGREB – Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da se problem vezan za zakon o evropskom nalogu za hapšenje pretvorio u veliku, za Hrvatsku štetnu priču, i na unutrašnje-političkom i na spoljno-političkom planu.

Josipovic 300x168 Ivo Josipović: ,,Leks Perković postao štetan - Mi smo nažalost cijeli problem koji se dogodio pretvorili u jednu veliku, za Hrvatsku štetnu priču, kako na unutrašnjom tako i na spoljno -političkom planu – rekao je Josipović novinarima i podsjetio da je u julu rekao da ,,ako smo pogriješili, grešku treba ispraviti”.

Smatra da je Hrvatska kao zrelo društvo u poziciji da otvori pitanja iz istorije, posebno ona u vezi sa političkim temama i zločinima motivisanim politikom, ali da to mora da bude učinjeno tako da se izbjegnu stranački ili dnevno-politički obračuni.

 - Treba imati jednake kriterijume i prepoznati da zločin nema političke boje, a potrebno je kažnjavanje počinilaca bez obzira koje su boje. Moramo imati i jasne moralne kriterijume koji su jednaki prema svima. i ja sam za to da svako, pa i Josip Perković, koji ima uslova za odgovornost, odgovara. To je demokratski pristup jednakih kriterijuma – poručio je Josipović.

Hrvatska je krajem juna donijela zakon, kolokvijalno nazvan ,,leks Perković” kojim primjenu evropskog naloga za hapšenje ograničava na zločine počinjene poslije avgusta 2002. godine.

Zakonskim izmjenama onemogućeno je izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokog zvaničnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti koja je organizovala ubistvo odbjeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Đurekovića u Bavarskoj 1983. godine, a za kojim je njemačko pravosuđe raspisalo međunarodnu potjernicu još 2009. godine.

EK je zaprijetila i preduzimanjem mjera prema Hrvatskoj zbog neusklađenosti tih zakona, dok su hrvatski zvaničnici najavljivali njegovu promjenu za nekoliko sedmica.

(Agencije)

Najnovije u rubrici