Objavljeno: sub, 31. avg, 2013.

Ministarstvo: Nije nam podnijet zahtjev za obnovu geografske oznake „Njeguški pršut”

PODGORICA – Ministarstvu poljoprivrede do danas nije podnijet zahtjev za obnovu geografske oznake ,,Njeguški pršut“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Njegusi 2304 2012 Aleksandar Ljumovic0501 300x199 Ministarstvo: Nije nam podnijet zahtjev za obnovu geografske oznake „Njeguški pršut”Predsjednik Udruženja proizvođača njeguških specijaliteta i vlasnik preduzeća ,,Niksen trejd“ Dragan Čavor kazao je Pobjedi da se nada obnavljaju oznake  ,,Njeguški pršut“.

Pod okriljem Udruženja proizvođača njeguških specijaliteta, taj proizvod su po riječima Čvora zaštitili još 2004. godine, prema propisima bivše državne zajednice.

- Rgistracija i ostvarivanje prava na geografsko označavanje poljoprivrednih proizvoda od 2011. godine definisani su Zakonom o oznakama porijekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Međutim, do danas ovom ministarstvu nije podnijet zahtjev za obnovu geografske oznake ,,Njeguški pršut“ po navedenom zakonu – saopšteno je u reagovanju Ministarstva.

Iz tog resora objašnjavaju da zahtjev za  registrovanje oznake porijekla ili geografske oznake Ministarstvu poljoprivrede podnosi grupa proizvođača ili prerarađivača poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji proizvodi ili prerađuje.

Potpunost i opravdanost zahtjeva razmatra Komisija koju obrazuje Ministarstvo poljoprivrede.

Ukoliko je zahtjev nepotpun, Komisija poziva podnosioca zahtjeva da u roku od 30 dana otkloni utvrđene nedostake. Ako je zahtjev za registraciju potpun i osnovan, objavljuje se u ,,Službenom listu Crne Gore” i od tada počinje da teče rok za davanje prigovora koji traje 30 dana.

 ”Prigovor na zahtjev za registraciju može podnijeti svako pravno ili fizičko lice, sa obrazloženjem razloga za podnošenje prigovora. Ukoliko nema prigovora, Komisija predlaže Ministarstvu donošenje rješenja o registraciji oznake porijekla ili geografske oznake. U slučaju podnošenja prigovora, Komisija utvrđuje osnovanost prigovora. Ako je prigovor osnovan, Komisija poziva zainteresovane strane da se dogovore. Ukoliko nema dogovora, Komisija predlaže Ministarstvu prihvatanje ili odbijanje zahtjeva za registraciju. Registrovana oznaka porijekla ili geografska oznaka objavljuje se u “Službenom listu Crne Gore””, navodi se u reagovanju.

Sam postupak registracije traje najmanje tri mjeseci i zavisi da od toga da li je zahtjev potpun, ima li prigovora, koliko brzo se zainteresovane strane dogovaraju i sl.

” Po završenom postupku registracije u Crnoj Gori, može se pokrenuti postupak za registraciju geografske oznake ili oznake porijekla na nivou Evropske unije. Postupak koji je opisan odgovara postupku registracije na nivou EU, s tim što postupak u EU traje značajno duže (i do nekoliko godina)”,zaključeno je u reagovanju ministarstva poljoprivrede.

Bi.R.

Najnovije u rubrici