Objavljeno: čet, 05. sep, 2013.

Leks Perković: Evropska komesarka upozorava Vladu Hrvatske – Milanović: Izmijenićemo Ustav

Poslala sam danas novo pismo hrvatskoj Vladi i očekujem brzu i glatku promjenu tog zakona – rekla je Vivijen Reding

BRISEL/ZAGREB – Evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding izjavila je u srijedu u Briselu da je poslala novo pismo hrvatskoj Vladi u kojem traži brzu promjenu zakona o primjeni evropskog naloga za hapšenje. Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će se odmah početi s izmjenama Ustava o nezastarijevanju politički motivisanih ubistava, a izmjene zakona o sprovođenju evropskog naloga za hapšenje sprovešće naknadno. 

Vivijen Reding u+g 300x168 Leks Perković: Evropska komesarka upozorava Vladu Hrvatske   Milanović: Izmijenićemo UstavBrzo i glatko

Na predavanju o vladavini prava u briselskom Centru za evropske političke studije, evropska komesarka je naglasila važnost pune primjene evropskog naloga za hapšenje.

 - Poslala sam danas novo pismo hrvatskoj Vladi i očekujem brzu i glatku promjenu tog zakona – rekla je Vivijen Reding, prenosi hrvatska državna televizija.

Premijer Milanović je u vezi sa sporom sa EK ponovio kako Vlada želi jednak tretman prema Hrvatskoj kao i prema ostalim članicama EU-a, od kojih su neke izuzete od primjene evropskog naloga za hapšenje. HRT prenosi da je naglasio kako je od početka jasno da se tu ne radi o zaštiti jednog čovjeka.

Najavio je, kako se navodi, i osnivanje saborskog istražnog komesarijata za rasvjetljavanje slučaja Perković, na čijem bi čelu rado vidio čelnika najjače opozicione stranke HDZ-a Tomislava Karamarka.

Sankcije

Hrvatska je krajem juna donijela zakon, kolokvijalno nazvan „leks Perković“, kojim primjenu evropskog naloga za hapšenje ograničava na zločine počinjene poslije avgusta 2002. godine. Ovaj zakon je donijet kako bi se spriječilo izručenje nekadašnjeg funkcionera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića, za kojim je Njemačka raspisala potjernicu zbog organizovanja atentata na hrvatske disidente u toj zemlji osamdesetih godina, među kojima je i bivši direktor Ine Stjepan Đureković.
Komesarka Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću krajem jula napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. juna nije u skladu s evropskim zakonodavstvom i to treba ispraviti. Njena portparolka je krajem avgusta saopštila da bi Evropska unija ove sedmice mogla da uvede sankcije Hrvatskoj zbog podrivanja pravnog poretka EU.

Vivijan Reding je ranije najavila da bi te sankcije mogle da obuhvate uskraćivanje pristupa Hrvatskoj evropskim fondovima, kao stavljanje pod posebne mjere nadzora po ugledu na Rumuniju i Bugarsku.

M.Đ.

Najnovije u rubrici