Objavljeno: čet, 12. sep, 2013.

Knjige posvećene Vitu Nikoliću u Nikšiću: Skrivene stranice života pjesnika

NIKŠIĆ – Promocija knjiga Maksima Vujačića „Vito- zatočenik žute gošće“ i „Vito-epigrami i anegdote“ bila je prilika da se u srijedu veče u sali KUD „Zahumlje“ posjetioci prisjete velikog pjesnika i novinara Vita Nikolića.

nk vito 300x225 Knjige posvećene Vitu Nikoliću u Nikšiću: Skrivene stranice života pjesnikaPublicista Vlatko Simunović kazao je da su ove knjige najkopletnija do sada napisana hronika života lirika po kojem se prepoznaje Nikšić i crnogorska književnost.

Preplitanja

- Nigdje drugo u istoriji književnosti se poetsko i biografsko ne prepliću na tako potpun način kao kod Vita Nikolića, a njegov život pažljivo i sasvim realno dokumentovao je Maksim Vujačić u ovim knjigama. Maksim je to učinio na autentičan način, oslonivši se na provjerene izvore i svjedočenja. Ova knjiga je napisana po svim pravilima kvalitetne biografske proze, nepristrasno, i potvrđuje da je Vito Nikolić bio veliki pjesnik i prevelik čovjek da bi pisao dehumanizovanu poeziju, kako su to radili njegovi savremenici – rekao je Simunović.

Podsjetio je Simunović da su ovim djelima približena ratna i poratna vremena, Vitovo djetinjstvo, nesreća i bijeda, domovi u kojima je Nikolić pokušavao naći kakvu – takvu zamjenu za toplinu porodičnog ognjišta, te da su opisana sva njegova životna ushićenja i posrnuća, bolesti, sanatorijumi, kafane…

Čulo se na promiciji knjiga Maksima Vujačića i da one otkrivaju Vita kao čovjeka koji je pravo mislio i zborio, kao aktera skandala, kao pjesnika revolta, kao lirika kojeg su proganjali doušnici, duhovni krpelji…

U susret jubileju

Recezent knjiga dr Draško Došljak kazao je da veče posvećeno Vitu pokazuje da on i njegovo stvaralaštvo i dalje punim životom žive, dodajući da mu je čast što je prvi dobio priliku da prelista štivo Maksima Vujačića, ali i da govori o velikom pjesniku i knjigama njemu posvećenim.

Maksim Vujačić podsjetio je da se iduće godine navršava 80 godina od rođenja Vita Nikolića i 20 godina od njegove smrti, što bi trebalo obilježiti novim izdanjima, ako za to bude iko imao sluha. Fragmente iz novih knjiga o Vitu čitao je dramski umjetnik Miro Nikolić, a bila je ovo prilika i da se čuje poneka nezabilježena anegdota iz života velikog pjesnika.

Ra.P.

Najnovije u rubrici