Objavljeno: pon, 30. sep, 2013.

Izvršni direktor Erste grupe Andreas Trajhl: Crna Gora može postati uspješna

Erste banka 21 300x199 Izvršni direktor Erste grupe Andreas Trajhl: Crna Gora može postati uspješnaPODGORICA – Crna Gora se može pridružiti grupi uspješnih evropskih zemalja ukoliko strane direktne investicije koje privuče budu vodile lokalnim ulaganjima i kreiranju bogatstva, ocijenio je izvršni direktor Erste grupe Andreas Trajhl.

On smatra, kako prenosi Mina-biznis, da država ne može da živi od stranog novca, već mora da kreira bogatstvo od SDI.

- Nadamo se da će u narednih pet godina Vlada Crne Gore učiniti sve što je u njenoj moći da održi stabilnu finansijsku situaciju, što će doprinijeti stvaranju lokalnog bogatstva – rekao je Trajhl na konferenciji za novinare u Podgorici.

Prema njegovim riječima, prednosti Crne Gore su to što je jedna od najljepših država svijeta i sa finansijskom situacijom koja nije izvanredna, ali nije ni loša. Tu se, kako je kazao, država nalazi u sredini.

- Imate neke probleme u finansijskom sistemu, ali oni nijesu dramatični. Mislim da Centralna banka radi dobar posao u smislu rješavanja tih problema – naveo je Trajhl.

Nedostaci Crne Gore su, kako je dodao, to što je veoma mala zemlja i nikad neće imati nivo SDI kao na primjer Poljska, koja ima tržište od 40 miliona stanovnika, jeftinu radnu snagu i niske poreze.

- Crna Gora nema 40 miliona stanovnika i treba da idete drugačijim putem. Veoma mali broj ljudi na Crnu Goru gleda kao na investicionu destinaciju – rekao je Trajhl.

Banke, kako je dodao, mogu da doprinesu stvaranju lokalnog bogatstva tako što će pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji, izgradnju hotela i slično.

Međutim, kako je kazao, država mora da osigura da 90 do 95 odsto stvari u okviru projekta bude proizvedeno u Crnoj Gori i 99 odsto zaposlenih bude domaća radna snaga.

- To je deset puta važnije nego da se razvija neka vrsta industrije – poručio je Trajhl.

On smatra da se u narednom periodu Evropa više neće dijeliti na istočnu i zapadnu, već na uspješnu i neuspješnu.

Prema njegovim riječima, Erste banka u Crnoj Gori je jedna od najuspješnijih iz grupacije.

Pomoćićemo oko zaduženja pd 100 miliona eura

Erste banka će pomoći Vladi Crne Gore, kazao je Trajhl, da nađe najbolje rješenje prilikom planiranog zaduživanja od oko 100 miliona eura.

Prema njegovim riječima, nekada je bolje zaduživanje putem euroobveznica, a nekada je bolje to uraditi na domaćem tržištu.

Trajhl smatra da je 100 miliona eura prilično velika suma za Crnu Goru i država mora da postigne najbolju cijenu, što zavisi i od interesovanja za obveznice.

- Teško je odgovoriti na pitanje šta je najbolje rješenje. Na 100 miliona eura kamata od jedan odsto je milion, što nije mala svota za Crnu Goru – zaključio je Trajhl.

Interesovanje za HAAB

Trajhl je odgovarajući na novinarska pitanja kazao da ne zna da li će Erste kupiti Hipo Alpe Adria banku.

- Ne znam. Mi smo se interesovali za Hipo Alpe Adria u Srbiji. Vjerujem da će austrijska vlada pokušati da proda cjelokupnu Hipo Alpe Adria grupu, a ne banke pojedinačno. Ukoliko se ukaže prilika mi bi mogli preuzeti, jer imamo uspješno poslovanje u Crnoj Gori – odgovorio je.

R. E.

Najnovije u rubrici