Objavljeno: sub, 19. okt, 2013.

NAŠA TEMA: Zdrava hrana – Što bi danas rekao Erdeljanović?

PODGORICA – Kad je poznati etnograf Jovan Erdeljanović proučavao život u Crnoj Gori zaprepastio se, kako je pisao, što u Kučima, Piperima i Bjelopavlićima nije sreo nijednog debelog čovjeka!

Svetozar Radonjic 2009 2012 Aleksandar Ljumovic001 NAŠA TEMA: Zdrava hrana   Što bi danas rekao Erdeljanović?

DAROVI PRIRODE: Svetozar Radonjić

Što bi danas rekao Erdeljanović, pitali smo Sveozara Radonjića iz poznate podgoričke kompanije „Agrovita eko“, čovjeka koji je sinonim za zdravu hranu, koji nas je juče podsjetio na ovu anegdotu.

60 odsto

- Vidio bi da danas ima oko 60 odsto ugojenih ljudi u Crnoj Gori. Mahom su to djeca. Nadležni u državi bi trebalo da vode više računa o zdravlju djece i tome šta se prodaje u đačkim kuhinjama. Osim toga, trebalo bi više računa voditi o fizičkoj aktivnosti te iste djece – kaže on.

Kad se govori o zdravoj hrani, gospodin Radonjić nema „dlake na jeziku“.

Varjača i tučak

- Zaštitni znak crnogorske kuhinje je varjača. Stara naša varjača ili tucanj od kačamaka. To ti je zaštitni znak crnogorske kuhinje. On govori da su naši preci itekako znali vrijednosti tih proizvoda koji se spremaju na vatri kao što je kačamak. Mi danas liječimo ljude od glutena. Jede hljeb bijeli i on jede njih. I onda, šta se desilo? Crnogorski narod najviše konzumira kukuruznih proizvoda. To zbunjuje. Mi imamo sopstveni kukuruz koji je, kad se objektivno pogleda, ogromne vrijednosti. To nijesu ovi hibridi koji su praktično jedna prazna šupljina. Tamo nema ništa. To je stočna hrana. Međutim, kukuruzi bjelopavlićki zubatac i kolomboć su najvrednije hranivo u Evropi – ističe Radonjić.

Dva i po miliona?

- Prije 25 godina sam napisao da će doći dan kad će imati obilje hrane, a neće imati što da se jede. I danas smo u situaciji da imamo ogromnu ponudu takozvane „plastične hrane“ sa Zapada. Crna Gora ima resurse. Crna Gora je zemlja sa najviše poljoprivrednih površina po glavi stanovnika u Evropi, država sa najviše neobrađenih površina po glavi stanovnika. To je naša šansa da se zaposlimo i da se hranimo zdravo. Crna Gora može skoro u potpunosti kod svih proizvoda da obezbijedi ishranu svog stanovništva. Imamo potencijale za dva i po miliona stanovnika – kaže Radonjić.

Sto jela

Interesantno je i kakav je meni Svetozara Radonjića, odnosno „Agrovite eko“.

- Naš meni se zove „Od planinskog tora do plodova mora“. Mi imamo nekih stotinak jela. Kako se može od tog posla dobro zaraditi. Najvažnije je izbjegavati  tri „bijele smrti“ – šećer, so, bijelo brašno – kaže Svetozar Radonjić.

J.S.-D.C.

Najnovije u rubrici