Objavljeno: čet, 31. okt, 2013.

U Budvi veče posvećeno pjesniku Vitu Nikoliću

BUDVA – Poetsko veče posvećeno liku i djelu Vitomira Vita Nikolića, jednog od najvećih crnogorskih pjesnika, biće priređeno u četvrtak (31. oktobra) u 19 sati, u budvanskoj Modernoj galeriji.

Vito Nikolic 300x221 U Budvi veče posvećeno pjesniku Vitu NikolićuTim povodom biće predstavljena biografija „Vito – zatočenik žute gošće“ i knjiga anegdota „Vito – anegdote i epigrami“, obje iz pera publiciste Maksima Vujačića.

O pjesmama i životu nikšićkog književnika, novinara i boema govoriće njegova kćerka Danica Nikolić i autor knjiga o Vitu Nikoliću – Maksim Vujačić. Moderator večeri je pjesnikinja Stanka Rađenović, a Vitove stihove recitovaće glumac Emir Ćatović. Tokom večeri biće prikazan i spot benda „Gospoda Glembajevi“, muzička verzija pjesme „Drumovi će poželjet ludaka“, koja pokazuje koliko su Vitovi stihovi vitalni, moderni i i te kako aktuelni. NVO Agora veče organizuje u saradnji sa JU „Muzeji i galerija“ Budva, a pod pokroviteljstvom opštine Budva.

Naredne godine, povodom obilježavanja 20 godina od smrti i 80 godina od rođenja Vita Nikolića, Maksim Vujačić planira da objavi knjigu Vitovih priča. Takođe, namjera je da se u Nikšiću otvori i spomen-soba Vita Nikolića, pa će i sav prihod od prodatih knjiga ići u tu svrhu.

S. M.

Najnovije u rubrici