Objavljeno: čet, 19. dec, 2013.

Južni Sudan: Britanija uputila avion za evakuaciju svojih državljana

DŽUBA – Zvaničnici vlade Britanije su u četvrtak uputili avion u Južni Sudan kojim će biti evakuisani britanski državljani koji žele da napuste tu afričku zemlju usljed eskalacije nasilja ove sedmice.

SSudan 300x168 Južni Sudan: Britanija uputila avion za evakuaciju svojih državljana- Britanski avion je na putu za Džubu odakle će sa aerodroma biti evakuisani Britanci koji budu željeli danas da odu – saopštila je portparolka Forin ofisa.

Zvaničnici Londona su prethodnog dana saopštili da će privremeno da povuku dio osoblja iz ambasade u Džubi.

SAD su poslale jedan civilni i dva vojna aviona C-130 za evakuaciju 150 Amerikanaca, ali i stranih i američkih diplomata.

Sukobi koji su izbili u nedjelju u Džubi i okolini stvorili su strah da će u ,,najmlađoj” državi na svijetu, koja je proglasila 2011. nezavisnost od Sudana, ponovo izbiti građanski rat.

Predsjednik Salva Kir za izbijanje nasilja u zemlji optužio je svog starog rivala i bivšeg potpredsjednika Rika Mačara, koga je smijenio u julu, navodeći da je ,,pripremao državni udar koji su vlasti uspjele da spriječe’’.

U međuvremenu je uveden policijski čas od šest sati uveče do šest ujutru,a trenutno se nekoliko hiljada ljudi nalazi u dva izbjeglička kampa UN.

J.D.

Najnovije u rubrici