Objavljeno: čet, 09. jan, 2014.

Podgorica: Kravate nezaobilazan dekorativni odjevni predmet – Ljepota je u detaljima

PODGORICA – Skoro svaki butik elegantnije odjevne robe u glavnom gradu ima u ponudi i kravate kao modni detalj koji danas oko vrata ravnopravno nose i muškraci i žene. Kravate se kako kažu u tim buticima, dobro prodaju a najviše upravo oko Nove godine i u maju kad je sezona maturskih večeri. Cijene im variraju od 10 pa do 100 i više eura zavisi od marke, kvaliteta, dizajna…

kravate 1 300x225 Podgorica: Kravate nezaobilazan dekorativni odjevni predmet   Ljepota je u detaljima

Željko Stijepović u svojoj radnji, Foto: M. Milačić

Trajna vrijednost

Jedna od rijetkih radnji koja je specijalizovana za prodaju kravata i modnih detalja je „Stjepa“ u Ulici Miljana Vukova u centru Podgorice. Vlasnik Željko Stijepović kaže da je radnja otvorena 1990. godine kao prva i jedina te vrste u Crnoj Gori. Irski pisac Oskar Vajld savjetovao je: „Ako već nijste umjetničko djelo, onda barem nosite jedno na sebi“, misleći upravo na kravate. I Stijepović smatra da kravate imaju trajnu vrijednost i da će opstati u budućnosti.

- Kravate su kod nas i u svijetu i dalje nezaobilazan detalj u muškoj garderobi. Ljepota je upravo u tim detaljima. Moda uvijek ide gore – dolje, ali kravata odolijeva svim trendovima – ističe Stijepović.

On kaže da žene češće kupuju kravate, prevashodno kao poklon partneru, ali i za ličnu upotrebu. Muškarci, kako navodi, kravatu obično kupuju na kraju, kad odaberu odijelo i košulju „kako bi je uklopili sa garderobom“.

- Imamo veliki asortiman kravata, dakle za svakoga ponešto, a cijene su od 15 do 35 eura. Nova godina i maturske večeri koje su obično u maju, najbolji su period za prodaju kravata, dok ih ljeti narod slabije kupuje – kaže naš sagovornik.

Italijanski brendovi

kravate 2 300x274 Podgorica: Kravate nezaobilazan dekorativni odjevni predmet   Ljepota je u detaljima

Prva radnja za prodaju kravata u gradu, Foto: M. Milačić

U butiku „Portos“ u Hercegovačkoj, pored odijela, sakoa, košulja prodaju se i kravate po cijeni od 12,5 do 25 eura, a riječ je o italijanskim markama.

- Cijene su povoljne a roba kvalitetna. Brendovi kravata su „baziler“ i „navigare“, a imamo sniženja i do 50%. Bili su novogodišnji praznici pa je prodaja kravata bolja. Kupuju ih podjenako i žene i muškarci – istakla je Svetlana zaposlena u „Portosu“.

Kako su nam kazali u ekskluzivnoj trgovini „Ermenegildo Zenja“ kravate se dobro prodaju, a njihova cijena je od 100 do 135 eura. U trgovini „Mura“ kravate su od 25 do 30 eura, dok je u „Zari“ cijena ovog modnog detalja 17 eura.

J.K. – M.Mi.

Najnovije u rubrici