Objavljeno: sri, 22. jan, 2014.

Zvaničnici osudili nasilje u Kijevu

BRISEL – Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo saopštio je danas da Evropska unija (EU) razmatra moguće akcije protiv Ukrajine i pozvao na hitan prekid nasilja u Kijevu, poslije eskalacije sukoba u kojima su tri osobe ubijene.

kijev protesti Zvaničnici osudili nasilje u Kijevu

- Nastavićemo da pažljivo pratimo događaje kao i da razmatramo moguće akcije EU i posledice po naše odnose sa tom zemljom- rekao je Barozo novinarima u Briselu.

On je pozvao na hitan prekid nasilja u ukrajinskoj prijestonici i dodao da je EU šokirana izvještajima o stradanju ljudi, prenosi Tanjug.

I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Ketrin Ešton, je zatražila hitan prestanak nasilja u Ukrajini i pozvala vlasti da što prije pokrenu istragu o ubistvima na protestima.

- Odgovorni moraju da budu kažnjeni. Pozivam sve da pokažu uzdržanost. Upotreba sile i pribegavanje nasilju nisu odgovor na političku krizu – poručila je Ešton.

Ona je izrazila duboku zabrinutost i zbog napada na novinare, kao i zbog izvještaja o nestalim osobama.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc napisao je na svom Twiter nalogu da je „šokiran vijestima o žrtvama eskalirajućih protesta u Ukrajini“ i ocijenio da je potreban dijalog, umjesto krvavih uličnih sukoba.

Komesar EU za proširenje, Štefan File, naveo je u poruci objavljenoj na Twiteru da je „Evropska komisija uz narod Ukrajine, u znak podrške vrijednostima i dijalogu“

I generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen izrazio je veliku zabrinutost zbog dramatičnog razvoja situacije u Ukrajini i oštro osudio upotrebu nasilja, navedeno je u saopštenju na sajtu NATO.

- Nasilje ne može da bude odgovor na političku krizu- rekao je Rasmusen i dodao da je hitno potrebno da se sve strane uključe u pravi dijalog, pokažu uzdržanost kako bi se izbjegla svaka dalja eskalacija nasilja- rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske objavilo je da Pariz izražava duboku zabrinutost zbog žestokih sukoba koji se već više dana odvijaju u ukrajinskoj prijestonici . Takođe iz Britanije pozivaju ukrajinske lidere da pokažu posvećenost mirnom rješavanju sukoba.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je, na marginama konferencije o Siriji u švajcarskom Montreu, poručio objema stranama da nasilje nije rešenje, a predsjedniku Janukoviču da odgovor vlade ne može da bude nasilan, već da vlada ima obavezu sa zaštiti mirne demonstracije.

Istovremeno, i potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, čija zemlja trenutno predsjedava EU, pozvao je sukobljene strane u Ukrajini da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje.

D. M.

Najnovije u rubrici