Objavljeno: ned, 02. feb, 2014.

Ukrajina: Demonstranti dobili podršku Zapada

KIJEV – Hiljade demonstranata u nedjelju se okupilo u Ukrajini u kako bi izdejstvovali nove ustupke od predsjednika Viktora Janukoviča, ohrabreni obećanom podrškom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Ukraine opposition protest 300x168 Ukrajina: Demonstranti dobili podršku ZapadaAgencije izvještavaju da se na Trgu nezavisnosti u glavnom gradu Kijevu, koji je postao epicentar dvomjesečnog protestnog pokreta, okupilo više od 50.000 ljudi i da još hiljade stižu.

Na mitingu u Kijevu učestvuju opozicioni lideri.

Lider UDAR-a Vitalij Kličko je rekao da zakon o amnestiji usvojen u Vrhovnoj radi prošle sedmice treba ukinuti jer postavlja uslove za oslobađanje demonstranata.

Taj zakon stupio je u nedjelju na snagu nakon što je objavljen u službenom listu.

U sukobima tokom protesta, po zvaničnim podacima, stradala su dva demonstranta i dva policajca.

BBC prenosi da je opozicioni poslanik Rade Pjotre Porošenko najavio da će u Ukrajinu u utorak doputovati visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

 - Zašto baš u utorak? Zato što počinje zasijedanje Rade (skupštine) i mi treba da vratimo Ustav iz 2004. godine i uklonimo ovlašćenja koja ne pripadaju onima koji naređuju uništavanje Ukrajine – rekao je on.

Iz press službe predsjednika Ukrajine je saopšteno da će Janukovič poslije kraćeg odsustva zbog prehlade u ponedjeljak početi da obavlja dužnost.

J.D.

Najnovije u rubrici