Objavljeno: pet, 07. feb, 2014.

BiH: Veliki broj povrijeđenih, u toku najžešći nemiri od rata devedesetih

ZENICA – Više od 50 povređenih u sukobima neformalnih grupa mladih Zeničana s policijom, oko 20 povređenih policajaca, od kojih jedan ima teže povrede i tridesetak civila, a među povrijeđenima je i novinarska ekipa BHT. U sukobima je nakon kamenovanja zgrade kantonalne vlade zapaljen objekat Aneksa u kojem se nalazi nekoliko ministarstava, među kojima i ministarstvo pravde i kabinet premijera, paljeni su automobili, uništavana gradska infrastruktura.

tuyla BiH: Veliki broj povrijeđenih, u toku najžešći nemiri od rata devedesetihPredsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će, povodom protesta građana u više gradova Federacije BiH, predložiti sazivanje vanredne sjednice tročlanog šefa države i negirao mogućnost izvođenja vojske na ulice.

- Kako ćete angažovati vojsku protiv svojih građana – rekao je predsjedavajući Predsedništva BiH, prenosi Tanjug.

On je, međutim, nagovijestio mogućnost da se preostala dva člana Predsjedništva – Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović ne odazovu pozivu za vanrednu sjednicu Predsjedništva države.

Mediji u svijetu izvijestili su u petak da su u Federaciji BIH u toku najžešći nemiri od rata devedesetih i da kulminira bijes građana zbog loše ekonomske i političke situacije.

Evropska komisija apelovala je danas na sve učesnike demonstracija u Bosni i Hercegovini da izbjegavaju nasilje i da se uključe u dijalog kako bi riješili probleme. – Građani imaju pravo da izraze nezadovoljstvo kroz nenasilno okupljanje. Žalimo zbog velikog broja povrijeđenih i apelujemo na sve da izbjegavaju nasilne akte i da se uključe u dijalog kako bi riješili probleme. – rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Zapaljena i zgrada vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru

Demonstranti su i u Mostaru upali u zgradu kantonalne vlade, odakle se vije dim, javila je agencija Fena.

Oni su, poslije okupljanja na gradskom trgu, krenuli prema zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Potom su upali u nju, polupali stakla, i zgrada je zapaljena, a nije bilo intervenicije policije.

D.M.

Broj komentara: 5
Vaši komentari:
 1. Sara kaže:

  Gradjani imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo,ali ne da razbijaju i pale imovinu..
  Ja sam misljenja da je ovo nasilno ponasenje pojedinaca neko organizovao,a drugo,nije lijepo od EU da ovu napacenu zemlju ignorisu!!Njima treba pomoci da imaju buducnost!!!

 2. crnogorac kaže:

  Niko normalan ne podrzava paljevie i pljacka,onoga sto ce narod ponovo morati platiti.Ovo se moralo desiti,ali ne na ovaj nacin,trebalo je uzeti imovinu i firme sto su opljackane odma poslije agresije na Bosn.Svi znamo ko je vladao tad i ko se obogatio i pravio vile od 1000 kvadrata.Sad su ti u hladovini i smiju se sta se desava.Razni izedbegovici,cengisi,saje,bicagdzici,lagumdzije,silajdzici,dodici,spirici,miskovici,radoncici i da ih ne nabrajam sve stoji u sudstvu,ali se nista ne radi da se procesuiraju.

 3. Upravo suprotno od dosadašnjih mišljenja.
  Svaka čast ljudima iz Bosne.
  Najzad, posla 25 godina, da se ne spominju Srbi, Hrvati i Muslimani i ostale gluposti kojima su nas vukli za nos, nego da se potegne pravo i osnovno pitanje; do prosjačkog štapa dovedeni svi građani bivše SFRJ.
  Neka gore zgrade, jer ni jedna promena se bez toga nikada nije uradila u istoriji. Ne može drugačije.
  Nadam se da će i u Srbiji uskoro početi jer bez bejzbol palica oni nikada neće otići.
  “Oni”… to si svi oni koji se od 1990. menjaju u krug sa istom pričom dok levom krvavom rukom pune svoje džepove.
  Svaka čast ljudima u Bosni što su progledali.

 4. Panda kaže:

  To što se radi u federaciji neka se radi,jer nema više srbske krave muzare da se muze kravica a netera na pašu,a ovi što pozivaju i Srbe u Srbiji da rade isto neka ruše tatinu kuću i dedinu a ne tuđu imovinu,jer je danas pun k…c neradnika i lezilebovića blentaća,i mrmota koji bih da sve imaju ali da ništa nerade,svi hoće neku kur…vu perspektivu bez rada,i još jednom samo navalite al na svoju dedovinu.

 5. Sale kaže:

  Ono što se želi postići ovim protestima i što je postalo jasno već nakon prvog dana, jeste nasilna promena Ustava BiH, “rasturanje” Dejtonskog sporazuma i ukidanje entiteta i kantona. Socijalne probleme koji su, navodno, predstavljali inicijalnu kapislu za proteste, gotovo da više niko i ne pominje. Sve što se trenutno događa u FBiH isključivo je delo ljudi izvana, koji koordinisano deluju sa onima u zemlji. Šta mislite zbog čega policija nije represivno delovala prema onima koji su palili zgradu Predsedništva BiH i kantonalne institucije?Setite se da je Cerić još pre nekoliko godina najavljivao “bosansko proleće”! Znači, on je bio upoznat sa planovima o ovome što se danas događa….Organizatori ovih događaja oduvek su igrali na kartu srpskog nejedinstva. Lako je iskoristiti nezadovoljstvo siromašnih i onih koji su za smenu vlasti da bi se ostvarili tuđi interesi….

Najnovije u rubrici