Objavljeno: čet, 06. mar, 2014.

Krim: Referendum 16. marta, pitanje o pristupanju Rusiji

SIMFEROPOLJ – Referendum o statusu Autonomne Republike Krim biće održan 16. marta, izjavio je u četvrtak agenciji Itar Tas s prvi potpredsjednik Vlade Rustam Temirgalijev.

rustam Krim: Referendum 16. marta, pitanje o pristupanju Rusiji- Referendum će biti održan 16. marta. Na referendumu će biti postavljena dva pitanja: ,,Da li ste za ulazak Krima kao subjekta Federacije u sastav Ruske Federacije” i ,,Da li ste za obnavljanje ustava Krima iz 1992. godine”? – kazao je Temirgalijev.

Prema tekstu Ustava Krima iz 1992, ta republika stupa u državu Ukrajinu i određuje odnose sa njom na osnovu ugovora i sporazuma, podsjeća ruska agencija.

Parlament Krima 27. februara raspustio je prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za predsjednika vlade umjesto Anatolija Mogiljova i raspisao referendum za 25. maj na kom bi se, kako je najavljeno, građani izjašnjavali o tome da li Krim ima ,,državnu samostalnost” i ulazi u sastav Ukrajine  ,,na osnovu dogovora i sporazuma”.

U oktobru 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalisticcke republike, a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Po statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa 58,5 odsto, Ukrajinaca 24,3 odsto i krimskih Tatara 12,1 odsto.

J.D.

Najnovije u rubrici