Objavljeno: sub, 08. mar, 2014.

Malezija: Avion sa 239 putnika se srušio u more

KUALA LUMPUR – Pomorska potraga za malezijskim putničkim avionom koji je nestao iznad Južnog kineskog mora i dalje traje, prenose svjetske agencije.

malaysia airlines map 300x168 Malezija: Avion sa 239 putnika se srušio u more„Boing 777“ kompanije Malaysia Airlines, sa 277 putnika i 12 članova posade, nestao je tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking, a posljednji kontakt s kontrolorima leta imao je kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale grada Kota Baru,prenosi BBC. Generalni direktor Malaysia Airlinesa Ahmed Jauhari Jahja je kazao da su avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili, kod obala na krajnjem jugu Vijetnama, dvije velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva letilice.

Potraga

Predsjednik vlade Malezije Nadžib Razak izjavio je u subotu da još nema ni traga od nestalog aviona i da su operacije potrage intenzivirane. Malezija i Vijetnam zajedno sprovode potragu, a Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno kinesko more. Potrazi za nestalim avionom priključile su se i druge zemlje jugoistočne Azije. Vijetnamska mornarica je, u međuvremenu, objavila da se avion srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, ali malezijski ministar saobraćaja je to demantovao. Zvaničnici Malaysia Airlinesa su prethodno saopštili da je avion možda sletio u Nanmingu, u istočnoj Kini. Avion je poletio iz Kuala Lumpura u subotu 12 i 21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6 sati i 30 minuta, takođe po lokalnom vremenu. Predstavnici aviokompanije su saopštili da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šest Australijanaca, pet Indijaca i tri Amerikanaca, kao i državljani Francuske, Novog Zelanda, Kanade, Rusije, Ukrajine i Holandije.

Navedeno je da su avionom putovala i dvije bebe.

Činjenice

airlines M 300x229 Malezija: Avion sa 239 putnika se srušio u moreReuters prenosi da kapetan sa iskustvom od oko 18.000 sati leta, nije dao naznake da ima tehničkih problema. Goriva je bilo za više od sedam sati leta i vrijeme je bilo dobro.  U jednom trenutku, signal aviona je nestao sa radara, pa je Kina za svaki slučaj poslala brodove za spasavanje u Južnokinesko more. Avion je izgubio kontakt u vijtenamskoj provinciji Ka Mau, piloti aviona trebalo je da stupe u kontakt s kontrolom leta u gradu Ho Ši Min, ali se to nije dogodilo, prenose svjetske agencije. Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za avionom, kome se izgubio svaki trag. Ljudi na pekinškom aerodromu su čekali putnike, ne znajući kakva im je sudbina.  - I dalje ne znam šta se događa. Prvo su mi rekli da avion kasni, a onda mi dali parče papira i rekli da čekam –  rekao je jedan od njih. Predstavnici aviokompanije Malaysia Airlinesa su saopštili vijest rodbini putnika, što bi moglo da znači da očekuju najgori ishod.

Problem u avionu

Svjetske agencije podsjećaju da je isti avion u avgustu 2012. godine okrznuo krilom rep druge letilice na aerodromu kod Šangaja, ali da u incidentu nije bilo povrijeđenih. Ako bude potvrđeno da se letilica srušila, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao „Boing 777“ za manje od godinu i najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine. „Boing 777“ Asiana Airlinesa srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povrijeđeno. Kompanija Boing je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

J.D.

Najnovije u rubrici