Objavljeno: uto, 11. mar, 2014.

Vlada: Arbitražni postupak CEAC- a neosnovan

PODGORICA – Vlada  je odbacila  navode Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) da se nezakonito miješala u ulaganja te kompanije  u industriju aluminijuma u Crnoj Gori, uključujući ulaganja u KAP, kao i navode da je prekršen Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija zaključen sa Kiprom.

k 4 Vlada: Arbitražni postupak CEAC  a neosnovanTo je saopšteno iz Vlade povodom najave da je bivši vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma i jedan od najvećih povjerilaca, CEAC pokrenuo postupak protiv Crne Gore zbog, kako je saopšteno, kršenja Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, zaključenog između Republike Kipar i Srbije i Crne Gore.

- Vlada Crne Gore ističe da su zahtevi CEAC-a protiv Crne Gore u vezi sa ovim slučajem neosnovani, što će biti, uvjereni smo, utvrđeno u arbitražnom postupku – navodi se u saopštenju.

Spor

Iz CEAC- a su objasnili da je spor nastao zbog nezakonitog miješanja Vlade u ulaganja CEAC-a u industriju aluminijuma u Crnoj Gori, uključujući ulaganja u KAP.

- CEAC smatra da se postupcima Crne Gore krši sporazum i traži naknadu za svu štetu i gubitke koje je pretrpio, uključujući naknadu za nezakonitu eksproprijaciju ulaganja CEAC-a i direktnu i naknadnu štetu zbog nepravednog i neravnopravnog postupanja Crne Gore prema investicijama kompanije. CEAC očekuje da će iznos potraživanja premašiti 600 miliona eura – navedeno je u saopštenju.

Tražena arbitraža protiv Crne Gore je, kako se precizira, u skladu sa članom 36. Konvencije o rješavanju investicionih sporova između država i državljana drugih država (Konvencija ICSID).

Arbitraža

 CEAC je u novembru prošle godine pokrenuo ad hoc arbitražni postupak protiv Crne Gore, vrijedan 100 miliona eura, a zbog različitih kršenja sporazuma koji se odnose na KAP, a koje su potpisali CEAC i Crna Gora 2009–2010. godine.

Iz Vlade podsjećaju da je stečajni postupak uveden u KAP na zahtjev povjerioca zbog preopterećenosti dugovima i neizmirenih obaveza prema povjeriocima, koji su upravo nastali u periodu dok je KAP-om upravljao CEAC, a premašili su 350 miliona eura.

- Država je KAP-u dala 135 miliona eura garancija na osnovu kojih je KAP uzeo kredite od banaka kako bi prevazišao krizu u koju je zapao krajem 2008. godine. Zbog neadekvatnog menadžmenta i upravljanja ovom kompanijom, garancije su aktivirane. Dakle, jasno je da je Vlada dala garancije kompaniji vjerujući da će Program restrukturiranja dovesti do oporavka ove kompanije, ali kako KAP kojim je upravljao CEAC nije ovaj program realizovao, banke su aktivirale garancije i one su došle na naplatu – podsjetili su iz Vlade.

Bi.R.

Broj komentara: 1
Vaši komentari:
  1. Ismet kaže:

    Ovaj postupak je krajnji bezobrazluk.Ostecena je država i gradjani,sto je poznato.Braco iz Rusije pretjerali ste.

Najnovije u rubrici