Objavljeno: ned, 06. apr, 2014.

Privatne bolnice: „Codra“ Podgorica – Zdravlje pacijenata najvažnije

PODGORICA - Već četvrtu godinu poznata podgorička privatna bolnica „Codra“ ima ugovor sa Fondom zdravstva prije svega za one segmente koji su prepozanti kao „usko grlo“ u državnom zdravstvu, odnosno za dio usluga za koje se u KC čeka mjesecima.

Dragica Perovic Ivanovic 2505 0001 Mara Babovic 1 300x224 Privatne bolnice: „Codra“ Podgorica   Zdravlje pacijenata najvažnijeZdravstvena usluga

To nam je i bio povod za kraći razgovor sa dr Dragicom Perović-Ivanović (njen suprug Zoran je suvlasnik „Codre“) na temu reforma zdravstva u Crnoj Gori.

Naša sagovornica kaže:

- Svi smo i državni i privatni sektor dio jednog istog sistema čiji je zajednički cilj briga o zdravlju i životu građana Crne Gore. Osnovni cilj reformi zdravstva koje su počele već prije nekoliko godina je da se pacijentima, građanima Crne Gore obezbijedi što bolja, kvalitetnija i dostupnija zdravstvena usluga. U tom cilju formirana je mreža zdravstvenih ustanova, sastavljena i od državnog i privatnog sektora, u okviru kojih građani mogu ostvariti svoja prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

Ovom reformom je planirano da pacijenti, za one preglede i operacije na koje se u državnom zdravstvu čeka duže od mjesec dana, mogu koristiti usluge privatnih zdravstvenih ustanova koje se u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje su dio mreže zdravstvenih ustanova. Time bi pacijenti dobili potrebnu zdravstvenu uslugu na vrijeme, bez čekanja koje bi moglo da im ugrozi zdravlje, a istovremeno bi se rasteretilo državno zdravstvo.

Ušteda za budžet

- Istovremeno, iako na prvi pogled to tako ne djeluje, uštedio bi i budžet zdravstva. Sada se dosta novca izdvaja za liječenje pacijenata van Crne Gore. Uključivanjem privatnih ustanova u sistem javnog zdravstva znatno bi se smanjila potreba za odlaskom pacijenata van Crne Gore i samim tim bi se smanjili i troškovi. Takođe, ako pacijent dugo čeka na zdravstvenu uslugu, pored toga što mu to dodatno narušava zdravlje, duže i boluje, što državu više košta nego da je na vrijeme riješio svoj zdravstveni problem – kaže ona.

Privatne zdravstvene ustanove bile bi motivisane da dodatno investiraju i isprate dodatne potrebe pacijenata.

Bolnica Codra je u potpunosti, prostorno, tehnološki (materijalno) i kadrovski osposobljena i pripremljena za povećani priliv pacijenata posredstvom Fonda zdravstva – ističe naša sagovornica. Kada je u pitanju dijagnostički segment, Codra raspolaže dovoljnim brojem ambulanti, opreme i kadra da prihvati povećani priliv pacijenata. Konkretno, kada su u pitanju segmenti za koje je već potpisan ugovor, Codra raspolaže sa 13 najsavremenijih ultrazvučnih aparata i dva kompletna endovideostuba za endoskopije iz oblasti gastroenterologije. Raspolaže najsavremenijim aparatima za razbijanje kamena u bubregu sa, pored rentgenskog, i ultrazvučnim navođenjem. Codra raspolaže i najvećim i najsavremenijim centrom za vantjelesnu oplodnju u širokom region.

Šest sala

- Codra raspolaže sa šest operacionih sala opremljenih po svim svjetskim medicinskim standardima. Prateći najsavremenije trendove većina operativnih zahvata izvodi se tehnikama koje olakšavaju i ubrzavaju postoperativni tok. Tako je Codra jedina bolnica u CrnojGori u kojoj se najveći broj operacija izvodi laparaskopskim putem tako da pacijenti već za par dana izlaze kući, za razliku od mnogo dužeg oporavka poslije klasičnih operacija. Samo se u Codri laparaskopski rade operacije debelog crijeva, želudca, hiatus hernie… Najveće operacije iz oblasti ginekologije takođe se rade laparaskopski. Codra je jedina kuća u okruženju u kojoj se i najveće operacije iz urologije rade laparaskopskim putem – kaže dr Perović–Ivanović. U Codri se takođe rade sve najveće operacije iz oblasti maligne hirurgije (jedino se u njoj mogu raditi operacije karcinoma jednjaka kod kojih se mora raditi coloplastica ili gastroplastica). Codra raspolaže i dovoljnim posteljnim kapacitetima da isprati znatno veći broj operacija.

- Sve sale opremljene su najsavremenijom opremom vrhunske tehnologije koja omogućava da se operativni zahvati izvode na visoko kvalitetan, visokostručan i visokobezbijedan način. Codra i kadrovski može ispratiti znatno veći broj pacijenata jer pored vrhunskih stručnjaka iz Crne Gore, angažuje i najeminentnije stručnjake iz regiona – kaže dr Perović–Ivanović za Pobjedu nedjeljom.

Potvrde

- Ukidanjem potvrda ukloniće se glavna barijera koja je do sada onemogućavala da u praksi zaživi reforma koja pacijentima, građanima Crne Gore, omogućava da što lakše i brže dođu do kvalitetnije i bolje zdravstvene usluge koju zaslužuju i na koju imaju pravo – ističe dr Perović–Ivanović.

Ušteda

- Od potpisivanja ugovora sa Fondom, po kojima bi pacijenti mogli da u Codri vrše operativne zahvate na koje se u Kliničkom centru čeka duže nego što to medicinska doktrina dozvoljava, ili one koji se u Kliničkom centru uopšte ne rade, imali bi koristi svi. Država bi uštedjela jer bi se znatno smanjio odlazak pacijenata iz Crne Gore i samim tim odvajala znatno manja sredstva za njihovo liječenje. Privatni sektor bi bio stimulisan za nove investicije u zdravstvu. A ono što je iznad svega, dobili bi pacijenti, građani Crne Gore. Dobili bi na vrijeme visokostručnu i visokokvalitetnu medicinsku uslugu, na teret svog zdravstvenog osiguranja. A to i jeste glavni cilj reformi u zdravstvu koje su počele da se sprovode – kaže suvlasnica Codre.

J.S.-D.C.

Najnovije u rubrici