Objavljeno: pon, 28. jul, 2014.

Googleov servis Street View od ovog ljeta počinje sa snimanjem u našoj zemlji: „Ulični pogled“ uskoro stiže u Crnu Goru

Menadžerski tim Googlea za Jugoistočnu Evropu posjetio je Crnu Goru i sastao se sa zvaničnicima čije su institucije zadužene za nesmetano kreiranje i implementaciju servisa Street View, saznaje Pobjeda. Na sastancima je, kažu u MIDT-u, postignut visok stepen saglasnosti

Piše: Mirsad Hadžalić

PODGORICA – Googleov servis Street View, koji omogućava pregled gradske infrastrukture iz perspektive putnika u automobilu, biće uskoro dostupan i za Crnu Goru, a prva ulična snimanja počeće ovog ljeta, saznaje Pobjeda.

pogled 300x160 Googleov servis Street View od ovog ljeta počinje sa snimanjem u našoj zemlji: „Ulični pogled“ uskoro stiže u Crnu Goru

Foto: technobuffalo.com

Naime, menadžerski tim Googlea za Jugoistočnu Evropu posjetio je Crnu Goru i sastao se sa zvaničnicima čije su institucije zadužene za nesmetano kreiranje i implementaciju servisa Street View, a na sastancima je postignut visok stepen saglasnosti, rečeno je Pobjedi u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije

Pripreme

- Ugostili smo menadžere Googlea i u razgovorima sa njima dogovorili principe za uspostavljanje ovog popularnog servisa u Crnoj Gori – kaže za Pobjedu Kenan Duraković, šef kabineta ministra za informaciono društvo i komunikacije i uz Ivana Lazarevića domaćin Googleovom timu u MIDT-u.  Duraković kaže da su se Googleovi menadžeri u okviru priprema za implementaciju Street View servisa takođe sastali sa Aleksom Ivanovićom, članom Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Svetlanom Tomković, menadžerkom u Nacionalnoj turističkoj organizaciji, Predragom Jelušićem, državnim sekretarom i Oliverom Brajović, generalnom direktorkom za turizam u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Na sastancima je, kako saznajemo, postignut visok stepen saglasnosti o značaju i mogućnostima uvođenja Crne Gore u grupu država za koje je Ulični pogled dostupan.

Google je, dakle, želio da preduprijedi sve eventualne kontroverze koje se, između ostalog, odnose na zaštitu privatnosti snimljenih objekata i osoba.

Uspješni razgovori

Kako Street View omogućava preglede gradskih ulica, uključivanje Agencije za zaštitu ličnih je bilo neophodno, pa će u Street View mapama za Crnu Goru lica pješaka i registarske tablice automobila biti „zamućeni“, što je jedna od standardizovanih procedura.

Duraković kaže da su sastanci uspješno okončani i da sada očekuju pismo kojim će internet gigant izraziti zvanično interesovanje  za uključenje Crne Gore u servis Uličnog pogleda.

- Očekujemo pismo iz Googlea i sudeći prema dosadašnjoj dinamici prva snimanja i dolazak specijalizovanih vozila se očekuje vrlo brzo, već tokom ljeta – kaže Duraković i otkriva da će MIDT dati saglasnost za implementaciju projekta i punu podršku njegovoj realizaciji.

On dodaje da su menadžeri Googlea u pismu zahvalnosti domaćinima u MIDT-u naveli da će poslati pismo Ministarstvu u kojem će izraziti zvanično interesovanje za implementaciju Street View servisa u Crnoj Gori i opisati djelokrug rada.

Na kraju treba reći da je riječ o izuzetno važnom projektu za našu zemlju, pa zaista treba pohvaliti napore državnih organa za što skoriju i kvalitetniju implementaciju Uličnog pogleda.

Tehnologija koja omogućava panoramski prikaz ulica

Google Street View je tehnologija primijenjena u Google Maps i Google Earth i pruža panoramski pogled na ulice u gradovima širom svijeta. Lansiran je 25. maja 2007, u nekoliko gradova u SAD, i od tada proširio na gradove i ruralna područja širom svijeta.

Tamo gdje su dostupne, Street View slike se pojavljuju nakon najvišeg nivoa zumiranja mapa i satelitskih snimaka, i povlačenjem ikonice „pegman“ na lokaciju na karti. Kada povlačite ikonicu pojaviće se plave linije na karti, što ukazuje na mjesta gdje je Street View slika dostupna.

Najnovije u rubrici